Chiar daca traim intr-o societate orientata spre consumul de medicamente, tot mai multi oameni incep sa realizeze ca alimentele sunt cu adevarat cel mai bun medicament al nostru. In 90% din toate bolile cronice si degenerative, dieta saraca este fie cauza directa sau un factor semnificativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru diabetul de tip 2. Nu exista nici o etapa a diabetului de tip 2, in care cateva schimbari inteligente dietetice sa nu ajute semnificativ. Iar cu cat sunt facute mai devreme, cu atat mai dramatice vor fi imbunatatirile de sanatate.
„Prescriptia” este simpla
Cateva simple schimbari in obiceiurile alimentare ale unui pacient pot inversa de fapt diabetul de tip 2, astfel incat toate functiile metabolice, inclusiv productia de insulina a organismului, revin la normal.
Iata versiunea scurta …
Renunta la consumul de alimente si bauturi care ridica zaharul din sange si declanseaza raspunsul la insulina (dulciuri, sucuri, carbohidrati rafinati, cum ar fi paine, produse de patiserie, paste, chips-uri, cereale pentru micul dejun etc..). Consumarea in exces a acestora pot provoca diabet de tip 2, si chiar si in cantitati mici, vor face mult rau.
Incepeti sa mancati mai multe din alimentele care vindeca daunele pe care rezistenta la insulina si diabetul le-au facut corpului tau. Faceti acest lucru prin transformarea dietei voastre intr-o dieta anti-inflamatoare pentru ca inflamatia este una din cauzele principale ale diabetului (atentie: inflamatia distruge celulele beta producatoare de insulina din pancreas). Iar in aceasta dieta incercati sa includeti urmatoarele patru superalimente:
1. Uleiul de masline extra-virgin si diabetul
Daca aveti diabet zaharat sau prediabet, controlul de zahar din sange are un impact enorm asupra sanatatii – si acest ulei minunat mononesaturat poate ajuta cu adevarat. Un studiu din 2006 publicat in Analele Medicinii Interne a observat grupuri de oamenii fie pe o dieta saraca in grasimi, o dieta mediteraneana cu accentul pe uleiul de masline, sau o dieta mediteraneana cu accentul pe nuci. Aceia care au folosit in dieta lor nuci sau ulei au avut un nivel semnificativ mai mic de zahar in sange decat cei de pe dieta saraca in grasimi.
Datorita antioxidantului puternic, oleocanthal, uleiul de masline reduce, de asemenea inflamatia, una dintre cauzele principale ale diabetului zaharat. Tinerea inflamatiei sub control este esentiala pentru vindecarea cat si inversarea diabetului de tip 2 si a prediabetului. Studiul mentionat mai sus, de asemenea, a constatat ca dieta cu ulei de masline reduce proteina C-reactiva, un indicator de inflamatie sistemica.
Din pacate, uleiul de masline, din supermarket-uri nu poate fi suficient de puternic. Proprietatile anti-inflamatoare ale acestuia incep sa scada imediat dupa presare. Mai mult, cu cat sta o perioada mai lunga pe raft, acesta devine mai slab. (Uleiul de masline din cele mai multe supermarket-uri poate fi vechi chiar de un an – sau mai mult) Mai rau, industria uleiului de masline este plina de scandaluri. Din cauza pretului destul de marte, multe companii sunt tentate sa umfle produsele lor cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi soia si seminte de rapita, pentru a maximiza profiturile. Incercati sa gasiti ulei de masline proaspat stors la un magazin specializat.
2. Ceapa si diabetul
Ceapa este una dintre surse alimentare de top pentru cromul mineral, care produce un beneficiu puternic asupra nivelului de glucoza din sange. Cercetarile arata ca acesta ajuta organismul sa foloseasca insulina mai eficient, mentine nivelurile de echilibru al zaharului din sange si reduce nevoia de medicamente specifice diabetului zaharat.
Deficitul de crom este de obicei insotit de diabet.Acest lucru nu este unul surprinzator atunci cand iti dai seama ca simptomele de deficit de crom (cum ar fi glucoza, insulina si trigliceridele pierdute de sub control si colesterolul ridicat) se aseamana cu cele ale prediabetului.
Un studiu recent publicat in revista „Biochimie” arata ca, cromul este un potentiator de insulina, ceea ce inseamna ca face insulina mai eficienta. Pentru persoanele cu rezistenta la insulina sau care au diabet zaharat, acesta este un mare beneficiu, deoarece cromul diminueaza nevoia de insulina a corpului (sau doza de insulina) pentru a normaliza nivelul de zahar din sange.
O cana de ceapa bruta va ofera 24mcg din recomandarea de 25 – 35mcg de crom/zi.
3. Scortisoara si diabetul
Sunt sanse mari sa ai scortisoara in dulap printre condimente tale. Si sunt sanse sa nu te fi gandit niciodata la scortisoara ca la un medicament. Cu toate acestea, scortisoara a fost folosita ca medicament inca din antichitate. Acest condiment popular a fost folosit in Egiptul antic, China, India si in scopuri culinare si medicinale. Scortisoara sa dovedit a ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 si chiar la cresterea cantitatii de insulina produsa in organism.
Un studiu publicat in revista „Diabetes Care”, in 2003 a studiat 60 de barbati si femei cu diabet zaharat de tip 2 care luau pastile de diabet zaharat. Participantii au luat fie 1, 3, sau 6 grame de scortisoara sau un placebo, sub forma de capsule timp de 40 de zile. Dupa acest timp, nivelurile de glucoza din sange au scazut intre 18% si 29% in toate cele trei grupuri care au primit scortisoara. De asemenea, participantii care au luat cea mai mica cantitate de scortisoara (1 gram) au continuat sa isi imbunatateasca nivelul de glucoza din sange 20 zile dupa ce au incetat sa mai ia. Deci, asigurati-va ca adaugati scortisoara daca mancati ceva dulce pentru a contracara nivelul ridicat de zahar din sange.
4. Nucile si diabetul
Aceste mici luptatoare cu diabetul zaharat sunt o explozie de grasimi sanatoase, vitamine si o multime de minerale. Daca esti prediabetic, sau vrei sa eviti diabetul de tip 2, consumul de nuci iti va reduce riscul. Daca ai deja diabet zaharat, nucile te vor ajuta sa gestionezi zaharul din sange si greutatea.
Migdalele sunt deosebit de benefice, deoarece acestea sunt bogate in proteine si antioxidanti, si au un indice glicemic scazut . Potrivit unui studiu publicat in revista „Metabolice”, daca mananci migdale la o masa acestea vor reduce sarcina indecelui glicemic al intregii mese!
Nucile contin acizi grasi mononesaturati, care inverseaza rezistenta la insulina. Si un alt beneficu al consumului de nuci este ca sunt o alta arma in arsenalul pentru o inima sanatoasa , studiile aratand ca, consumul zilnic de nuci reduce riscul de atac de cord cu 35%.
Cel mai bun mod de a manca nuci este dupa ce acestea au fost inmuiate peste noapte pentru a elibera inhibitorii enzimei lor. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o mana de nuci si sa le pui intr-un bol de apa, apoi lasa-le sa stea peste noapte si dimineata nucile sunt gata de mancat.
Sursa:Viata In Verde Viu