Mulți oameni suferă de formarea excesivă de gaze și de o senzație neplăcută în stomac. Provoacă disconfort și face ca burta să pară mai mare. Noi am decis să împărtășim 8 sfaturi care vă pot ajuta să abordați această problemă și să preveniți reapariția acesteia în viitor. Rețineți că este esențial să determinați cauza principală a balonării înainte de a începe orice autotratament și să vă asigurați că nu suferiți de alte afecțiuni cronice și grave. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră mai întâi.
1. Mergi la o plimbare
A fi activ fizic ne ajută să ne îmbunătățim mișcările intestinale, făcându-le mai regulate. La rândul său, acest lucru ajută la eliberarea gazelor și la prevenirea constipației. Așadar, o scurtă plimbare vă poate face să vă simțiți burta mai puțin umflată.
Nu uitați să introduceți activitatea fizică în viața de zi cu zi pentru a preveni constipația și problemele cu balonarea.
2. Fă-ți singur un masaj abdominal
Puneți mâna deasupra osului drept al șoldului și mișcați mâna în sus, aproape de cutia toracică. Continuați să mișcați mâna în sensul acelor de ceasornic, frecându-vă ușor stomacul. Asigurați-vă că mișcarea dvs. acoperă atât zonele superioare cât și cele inferioare ale burții. Repetați de câteva ori. Ar trebui să simți ușurare.
Opriți masajul dacă simțiți orice durere sau disconfort.
3. Limitați sau evitați alcoolii din zahăr
Alcoolii din zahăr sunt îndulcitori precum eritritolul, maltitolul, sorbitolul și xilitolul, care se găsesc în multe produse fără zahăr, cum ar fi guma, înghețata, fursecurile și batoanele energizante. Sunt o alternativă la zahăr, dar pot duce la probleme digestive, inclusiv formarea excesivă de gaze, dacă le consumați în cantități mari.
Fii atent la modul în care corpul tău reacționează la aceste produse și limitează-le dacă este necesar.
4. Verificați dacă aveți alergii alimentare
Dacă bănuiți că anumite produse vă fac să vă simțiți balonați, vizitați un medic pentru a afla dacă sunt responsabili pentru problemele digestive. Mulți oameni sunt intoleranți la unele ingrediente utilizate pe scară largă, cum ar fi lactoză, gluten, grâu și fructoză, iar corpul lor reacționează negativ atunci când le consumă.
5. Renunțați la băuturile carbogazoase
Băuturile gazoase care sunt pline de bule răspândesc gazul în stomac, provocând balonare. Este mai bine să reduceți consumul acestor băuturi și să alegeți alternative mai sănătoase, cum ar fi apa cu lămâie, apă de castravete sau ceai de mentă.
6. Adăugați probiotice în dieta dumneavoastră
Probioticele conțin „bacterii bune” care ar putea ajuta la îmbunătățirea digestiei și la reducerea balonării. Unele produse alimentare, cum ar fi iaurturile naturale, conțin probiotice, dar cel mai bine ar fi să consultați medicul pentru a determina starea intestinelor și pentru a putea primi o recomandare pentru administrarea anumitor suplimente probiotice.
7. Nu mâncați alimente care contribuie la formarea gazului
Anumite alimente, cum ar fi fasolea, legumele crucifere, linte, ceapă și mere, provoacă balonare. Dacă observați gaze excesive după ce le consumați, limitați consumul acestora.
De asemenea, este o idee bună să păstrați un jurnal alimentar pentru a vă urmări reacția la diferite produse alimentare.
8. Consumă mai puțină sare
Consumând prea multă sare, corpul tău reține apa, făcându-te să te simți balonat. Acordați o atenție specială etichetei atunci când cumpărați alimente procesate, deoarece acestea tind să conțină mai multă sare decât mâncărurile preparate acasă.
Este bine să nu consumați mai mult de 500 mg de sare pe porție.