ESTE POSIBIL SĂ FI AUZIT CĂ TROSNITUL ARTICULAȚIILOR PROVOACĂ ARTRITĂ, DAR NU EXISTĂ DOVEZI CARE SĂ SUSȚINĂ ACEASTĂ AFIRMAȚIE. TROSNITUL ARTICULAȚIILOR POATE DUCE LA ALTE PROBLEME, TOTUȘI. S-AU FĂCUT MAI MULTE STUDII PENTRU A DETERMINA DACĂ TROSNITUL ARTICULAȚIILOR ESTE ASOCIATĂ CU ARTRITA. PÂNĂ ÎN PREZENT, NU A FOST GĂSITĂ NICI O LEGĂTURĂ ÎN ACEST SENS.
Dr. Donald Unger a efectuat un studiu informal care a fost publicat ca o scrisoare către editor în revista Arthritis and Rheumatism. Ca parte a experimentului său, medicul și-a trosnit articulațiile de pe mâna stângă cel puțin de două ori pe zi timp de 50 de ani, lăsând în același timp articulațiile de pe mâna dreaptă libere pentru a servi drept control.
Dr. Unger a estimat că articulațiile de pe mâna stângă au fost trosnite de cel puțin 36.500 de ori. În scrisoarea sa, el a concluzionat că după 50 de ani, niciuna dintre mâinile sale nu a prezentat simptome de artrită și nu au existat diferențe între cele două mâini.
Rezultatele unui studiu publicat în 2017 au fost de acord cu concluziile doctorului Unger. Cercetătorii au descoperit că articulațiile supuse acestui obicei același nivel de funcție fizică ca și cele nesupuse obiceiului.
În timp ce cercetările copleșitoare sugerează că trosnitul articulațiilor degetelor nu duce la artrită, următoarele vă pot crește riscul de a dezvolta afecțiunea:
Vătămare articulară anterioară;
Supraponderalitatea;
Vârsta înaintată;
istoricul familial;
Complicații cauzate de trosnitul articulațiilor
Trosnitul articulații
lor nu provoacă artrită, dar unele cercetări sugerează că obiceiul nu poate fi complet inofensiv. Cercetări publicate în 2017 au concluzionat că trosnitul articulațiilor a afectat rezistența aderenței. Ar trebui să consultați un medic dacă aveți următoarele probleme cu trosnitul articulațiilor degetelor:
Durere;
Inflamație;
Un zgomot neobișnuit;
Mobilitate articulară scăzută;
Ce cauzează zgomotul produs de trosnitul articulațiilor
Până de curând, cercetătorii credeau că sunetul din articulații provenea dintr-o bulă care a apărut când s-au separat componentele ale degetului.
Un studiu publicat în 2015 a contestat această teorie. Cercetătorii au folosit scanări RMN ale degetelor, acestea au fost trosnite în timp real și au constatat că zgomotul se întâmplă din cauza formării unei cavități în articulație.
Dacă aveți acest obicei și doriți să vă opriți, încercați următoarele:
Ține-ți mâinile ocupate: răsuciți un creion sau o monedă pentru a vă ocupa mâinile și a vă ajuta să uitați de crăparea articulațiilor.
Distrageți-vă atenția: când aveți chef să vă trosniți articulațiile, opriți ceea ce faceți și treceți la o altă activitate.
Utilizați metoda benzii de cauciuc: Unii oameni raportează succesul prin încălcarea obiceiurilor proaste, cum ar fi trosnitul articulațiilor, prin legarea unei benzi de cauciuc în jurul încheieturii mâinii și ridicarea ei ori de câte ori sunt pe cale să se angajeze în act.
Concluzie:
Dacă vă trosniți articulațiile, nu există probleme grave asupra sănătății. De fapt, unii oameni raportează ușurare atunci când își deschid articulațiile. S-a doviedit științific faptul că obiceiul nu va duce la artrită însă este recomandat să limitați sau să renunțați totuși la acest obicei.