Ingrediente:
- 8 oua
- 350 g zahar
- 240 ml lapte
- 200 ml ulei
- 400 g faina alba
- un plic praf de copt
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 3-4 linguri cacao neagra
- putina sare
- optional – esenta de rom
- nuca
Mod de preparare:
Separa albusurile de galbenusuri. Foloseste un bol mare pentru ca la final vei avea multa compozitie.
Mixeaza albusurile spuma, cu putina sare, apoi adauga, treptat 250 g zahar si mixeaza pana obtii o bezea ferma.
Separat mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul ramas (cele 100 g) pana cand isi dubleaza volumul. Adauga in fir subtire uleiul mixand continuu, apoi laptele.
Amestecul obtinut pune-l peste albusuri si amesteca usor.
Cerne faina impreuna cu praful de copt.
Adaug-o in bol, impreuna cu zaharul vanilinat si, cu o spatula sau o lingura mare, amesteca de jos in sus, rotind in acelasi timp bolul circular.
Pregateste 2 tavi obisnuite de chec, tapeteaza-le pe fund cu hartie pentru copt si toarna jumatate din compozitie in ambele tavi.
In compozitia ramasa adauga cacaua (optional si putin rom) si omogenizeaza. Toarna in tavi, pe mijloc, peste compozitia alba,
Cu varful unei furculite amestecam usor cele 2 compozitii, doar partial.
Presara in tavi nuca.
Introdu tavile in cuptor, pe treapta doi; cobora temperatura la 170 grade.
Coace checurile pentru 45-50 minute, iar inainte de a opri cuptorul fa testul cu scobitoarea – eu folosesc un bat de frigarui, pentru ca checul este foarte inalt. Trece cu cutitul pe lateralele checului, sa-l desprinzi de tava, apoi rastoarna-l pe un gratar.
Lasa sa se raceasca, apoi feliaza.