Usor de preparat si procurat, guliile pot fi un aliment de nadejde in efortul de eliminare a kilogramelor in plus, inrudite cu varza, broccoli sau conopida, guliile sunt mai putin populare la noi.
Continutul scazut in calorii, de doar 29 la 100g, nu este singurul care rocomanda guliile in curele de slabire, ci si faptul ca sunt bogate in acid tartric, care o data ajuns in organism, inhiba transformarea zaharului si a altor carbohidrati in grasimi. Il contin intr-o cantitate apreciabila si varza, merele, gutuile, castravetii. Asadar, daca vrei sa scapi de excesul de greutate, prepara-ti cat mai des salate care sa contina aceste ingrediente. De exemplu 100 g de gulii contin 3.2% proteine, 0,5% lipide, 5,4% glucide, dar si vitaminele A si C, fibre, calciu, fier si potasiu.
Un consum frecvent de gulii nu te va ajuta doar sa te debarasezi de kilogramele in plus. Iata cateva avantaje pe care ti le ofera consumul de gulii:
– detoxifierea colonului;
– stabilizarea tensiunii arteriale;
– reducerea proceselor inflamatorii ce insotesc afectiunile gastrointestinale;
– intinerirea organismului;
Slabeste rapid!
Pentru o astfel de performanta , urmeaza sa mananci timp de o saptamana doar supa de gulii si salate de gulii crude in combinatie cu alte legume sau fructe care au un continut bogat de acid tartric si minim 2 litri de apa pe zi.
Va oferim cateva metode de consum
Metoda 1
Se dau pe razatoarea medie 2-3 gulii, un morcov si un mar. Se amesteca si se adauga sare, ulei de masline extravirgin (nu mai mult de o lingura), zeama de lamaie, marar si patrunjel.
Pe langa aceasta salata mai poti sa prepari o supa de gulii si ridichi.
Ai nevoie de: 2-3 gulii, 1 legatura de ridichi, 3 catorfi, 1/2 pastarnac, 1 ceapa mica, 2 cani supa de pui, 200ml lapte, sare.
Mod de preparare supa
– Caleste ceapa tocata marunt. Cand s-a inmuiat, adauga cartofii cuburi, gulia si pastarnacul rase.
– Stinge cu supa de pui calda. Pune sare si lasa la fiert 20 de minute, la foc moderat.
– Spre finalul timpului de fierbere, drege cu laptele fierbinte.
– Cand servesti, decoreaza cu patrunjel si rondele de ridichie.
La micul dejun pe langa salata de gulii mai poti manca o banana. La pranz si la cina, ai voie pe langa salata si o portie de supa de gulii.
Metoda 2
Curata cateva gulii, da-le pe razatoare, adauga putina sare, zeama de lamaie, un pic de ulei de masline extravirgin (nu mai mult de o lingura), marar si patrunjel verde tocate marunt. Este tot ce mananci pe parcursul intregii zile. Aceasta cura este mai dura din aceasta cauza trebuie sa se faca cu acordul unui medic. Fara a uita sa bei doi litri de apa pe zi. Slabesti pana la 4 kg.
Metoda 3
Daca nu ai pretentia sa slanbesti prea mult, vreme de 7 zile, inlocuieste cina cu o salata mare de gulii, iar la pranz o salata de cruditati e obligatorie pe langa felul principal.
Salata de gulii: gulii, da-le pe razatoare, adauga putina sare, zeama de lamaie, un pic de ulei de masline extravirgin (nu mai mult de o lingura), marar si patrunjel verde tocate marunt.
Pentru salata de cruditati ai nevoie de: 2 gulii, 2 mere, 1/4 varza alba, 1/2 cana cu smantana degresata, 1 catei de usturoi, zeama de lamaie, patrunjel.
Mod de preparare
– Curata merele si guliile de coaja. Taie-le in bastonase. Toaca varza fideluta.
– Amesteca smantana cu usturoiul zdrobit. Daca nu tolerezi usuroiul crud, fierbe-l doua minute, apoi adauga-l in salata, adauga putina sare.
– Incorporeaza sosul de iaurt in salata. Stropeste cu zeama de lamaie.
Sursa: Sfaturi Babesti