Stiri

Ce oameni cu inimă bună! Un cuplu de profesori oferă meditații gratuite pentru elevii sărmani

 

 

 

 

14 elevi cu posibilitati financiare modeste din Iasi, care nu isi permit sa plateasca meditatii pentru examenul de admitere la Medicina, primesc o mana de ajutor de la sotii Nedea.

La fiecare sfarsit de saptamana, elevii sunt pregatiti gratuit de cei doi profesori de biologie, informeaza adevarul.ro.

Cei doi profesori se numesc Mircea si Nita Nedea, sunt sot si sotie, iar proiectul lor este de „Studii Aprofundate pentru elevii defavorizati“, prescurtat SAP-ed. Asadar, cei trei elevi, impreuna cu alti 27 de colegi de la mai multe licee din Iasi, isi petrec diminetile de sambata intr-o sala a Colegiului „Costache Negruzzi“, la cursurile gratuite oferite de profesorii de biologie Nedea. Proiectul SAP-ed a fost initiat de sotii Nedea, dar beneficiaza si de sprijinul Asociatiei „Alexandru Ioan Cuza“ si a ajuns in 2014 la a IV-a editie. Proiectul prevede pregatirea suplimentara a elevilor de clasa a XII-a fara posibilitati materiale, cu un venit de cel mult 400 de lei pe membru de familie, care doresc sa dea admitere la Facultatea de Medicina, dar nu isi permit sa-si plateasca orele suplimentare de pregatire.

Pentru ca acestia nu si-ar permite sa achite meditatii in particular, profesorii ii pregatesc gratuit.

In acest an, 14 liceeni aflati in ultimul an de liceu s-au inscris la orele de pregatire care se vor desfasura in fiecare sambata dimineata.

„Anul acesta sunt doar 14 elevi inscrisi, probabil se vor mai inscrie pe parcurs. Le doresc mult succes celor care s-au inscris. Ne vedem ca si in ceilalti ani, sambata dimineata, ca sa facem pregatirea“, a povestit Nina Nedea pentru sursa citata.

In cei cinci ani, la pregatirea gratuita s-au inscris 138 de candidati, iar 64 au ramas pana la final. 50 dintre ei sunt acum studenti la Medicina.

„Proiectul acesta va continua, tinem foarte mult la el. Vrem sa ajutam copiii care chiar au nevoie. Ne mandrim ca unii dintre cei pe care noi i-am pregatit se numara acum printre primii 10 studenti de la UMF“, a spus profesorul Mircea Nedea pentru adevarul.ro.

Pot beneficia de meditatii gratuite elevii care provin din familii unde venitul lunar este sub 400 de lei pe membru de familie.

38 DE VISE IMPLINITE, IN TREI ANI DE PROIECT

Proiectul este unul in care trierea se face dupa criterii financiare, dar si dupa potential, dupa pregatire. Astfel, in primul an, din 49 de elevi inscrisi, au ramas in proiect 17 si au intrat la Facultatea de Medicina din prima incercare 11 si, dupa un an-doi, inca 2. In al doilea an de proiect, au fost 35 de elevi inscrisi, din care au ramas 24 si au intrat la facultate 16. A fost anul cel mai prolific. In al treilea an, au fost inscrisi 20, in vara au absolvit testele sotilor Nedea 12 si au intrat la facultate 8. In total, deci, 38 de cursanti din 104 au intrat la Medicina in primii trei ani de cursuri tinute in cadrul proiectului SAP-ed. Tinerii pregatiti de sotii Nedea la Iasi in acest an, in proiectul SAP-ed sunt inscrisi 30 de elevi provenind de la unele dintre cele mai competitive licee iesene: Colegiul „Costache Negruzzi“, Colegiul „Mihai Eminescu“, Colegiul „Garabet Ibraileanu“, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ si Liceul de Informatica „Grigore Moisil“. Tinerii care sunt ajutati de sotii Nedea pentru a-si indeplini visul de a deveni medici au, fiecare dintre ei, cate o poveste de viata emotionanta.

„Am avut o surpriza anul trecut: o fetita de la casa de copii. Nu stiam ca e de la casa de copii, stiam ca are probleme ca toti copiii care vin la noi. Dar, dupa ce a absolvit cursul nostru si a intrat la facultate, in ziua in care era festivitatea, am aflat. Un copil de exceptie“, isi aminteste profesorul Mircea Nedea.

UNEORI, PLATESC TAXA PE UN AN LA FACULTATE

In situatiile in care elevii pregatiti de sotii Nedea intra la Facultatea de Medicina, dar pe locurile cu taxa, acesta ar putea fi un mare impediment care le-ar putea curma rapid visul tinerilor. Totusi, sotii Nedea pot interveni si in astfel de cazuri. „Am avut o eleva cu tatal decedat si mama fara loc de munca. A intrat la Medicina cu media 9, acum doi ani era la cu taxa. I-am platit taxa pe un an, 6.000 de lei, cu conditia ca in anul urmator sa treaca la fara taxa. Si acum fata este studenta in anul al doilea la fara taxa. Anul acesta au intrat patru la cu taxa. Doi au reusit sa-si plateasca, iar celorlalti doi le-a platit asociatia noastra anul acesta, ca sa treaca la fara taxa anul viitor“, subliniaza profesorul Mircea Nedea.

DE CE ESTE NEVOIE DE PREGATIRE CU PROFESOR?

In cele mai multe cazuri, pentru admiterea la Medicina este nevoie de studiu intens, nefiind suficiente orele de curs din programa scolara. Bianca-Georgiana Rotariu, eleva in clasa a XII-a si participanta la cursurile gratuite ale sotilor Nedea, confirma: „Vin de la profilul stiinte ale naturii, dar, desi fac trei ore pe saptamana, tot nu mi se pare suficient pentru a putea sa dau la Medicina si sa-mi dezvolt mai mult cunostintele. Provin dintr-o familie cu trei frati, toti studenti, mama somera si nu mi-as permite sa platesc pregatirea in privat. Imi doresc sa termin aceste cursuri, sa raman pana la sfarsit, mi se pare o provocare. Daca termin Medicina mi-ar placea sa lucrez la Spitalul de Oncologie, am avut un caz in familie care ma motiveaza. Dar nu vreau sa fac asta pentru bani, chiar vorbeam cu mama, vreau pur si simplu sa ajut oamenii“. Profesorul Mircea Nedea intareste: „Este nevoie de pregatire suplimentara pentru ca nu exista concordanta intre admitere, cerintele societatii, ma gandesc la Medicina, si programa scolara. Filologia, de exemplu, nu mai face biologie din clasa a XI-a, deci ei nu fac anatomia si fiziologia omului“.

Medicina, un vis neimplinit pentru profesorul Nedea Mircea

Nedea, in varsta de 59 de ani, este unul dintre acei profesori care inteleg ca profesia aleasa inseamna si sacrificii, si munca in folosul celor care au nevoie de tine pentru a-si pune in valoare potentialul, fara a astepta recompense de ordin financiar. A crescut intr-o familie saraca, cu cinci copii si parinti muncitori si, desi, a dorit toata viata sa faca medicina, pentru el a ramas un vis neimplinit. A inteles, insa, ca ii poate ajuta pe altii care vin din urma si care au acelasi vis. A absolvit Liceul „Emil Racovita“ din Iasi si Facultatea de Biologie, in 1980. A fost profesor la tara, la liceele agricole din Podul Iloaiei si Miroslava, a predat jumatate de an la Liceul „Mihai Eminescu“ din Iasi, a lucrat si in fabrica, la Antibiotice, si in cercetare, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, vreme de trei ani. Din 1990 preda la Colegiul „Negruzzi“ din Iasi. Pe sotia sa, cea cu care are doi copii si care il ajuta sa indeplineasca visul unor tineri fara posibilitati materiale de a intra la Medicina, a cunoscut-o in facultate. Nita Nedea s-a nascut acum 57 de ani in satul Hangulesti, din judetul Vrancea, intr-o familie saraca, la fel ca a sotului sau. A facut Liceul Sportiv la Onesti, profilul gimnastica, dar nu a ajuns la performanta si s-a hotarat sa urmeze, la fel ca Mircea Nedea, Biologia. In prezent preda la Liceul „Mihai Eminescu“ din Iasi.

ELEVII AU SPERANTE MARI

In sala de clasa de la Liceul „Negruzzi“ din Iasi, sambata se aude cand grava, cand cordiala sau parinteasca vocea sotilor Nedea. Timizi cand vine vorba sa se indeparteze de cartile de curs si sa se destainuie, studentii au un gand comun, unul apreciativ legat de profesorii care ii indruma in cadrul proiectului SAP-ed. Stefana Alexandra Cascaval, de 18 ani, eleva la Colegiul „C. Negruzzi“, il caracterizeaza pe profesorul Nedea ca „extraordinar si chiar amuzant“. „Deocamdata ma descurc, am dat doua teste. Am mai trecut prin materia asta la scoala, inteleg despre ce e vorba. Am fost si la olimpiada si am sperante mari in legatura cu acest curs. Daca ar fi sa ma gandesc la o specializare in medicina, imi plac dermatologia si genetica“, spune eleva. Si colegul ei Stefan Deaconu, tot in clasa a XII-a, are asteptari mari de la sotii Nedea, dar si de la el insusi. „Proiectul acesta ma ajuta sa invat anatomia pentru admiterea la Medicina, cu profesori foarte buni din Iasi. imi este mult mai usor decat daca as fi invatat singur. Mi-ar placea sa ma specializez pe chirurgia plastica, dar nu se stie niciodata“, spune Stefan.

Asociatie pentru viitorii medicinisti Anul acesta, Asociatia „Alexandru Ioan Cuza“, asociatie cu statut juridic care isi desfasoara activitatea in Colegiul „C. Negruzzi“ si este compusa din peste 50 de membri din diverse domenii ce o si finanteaza, si-a propus sa le infiinteze elevilor din proiect propria asociatie, cu denumirea SAP-ed. Au fost facute deja contul in banca, statutul si comitetul director. Se mai asteapta doar hotararea judecatoreasca. Asociatia va avea drept scop colectarea de fonduri pe care ei sa se sprijine. „Din comitetul asociatiei fac parte patru absolventi de anul acesta ai cursului, studenti in anul I la Medicina“, spune profesorul Mircea Nedea.

 

Sursa