Tărâțele sunt cojile sau învelișul boabelor de grău, care rămân după măcinare și cernere. Sunt o sursă remarcabilă de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), magneziu, calciu, potasiu și aminoacizi.
Zeamă de tărâțe – rețetă
În trecut, reprezentând un remediu valoros pentru sănătăți și vindecare bolilor, datorită proprietăților nutritive, detoxifiante, laxative, remineralizante și tonice generale. Tărâțele de grău se folosesc în zone ale țării la pregătirea borșului crud, o băutură foarte sănătoasă, recomandată de asemenea în unele afecțiuni.
Ingrediente
- 5-10 linguri de tărâțe de grău
- 1 litru de apă
Preparare
Se pregătesc câte 1-2 litri pe zi. Tărâțele se pun în apă într-un vas încăpător, și se lasă peste noapte. Dimineață, apa se strecoară printr-un tifon.
Zeama de tărâțe rezultată se împarte în mai multe rații, sau se folosește pe toate zilele, ca o apă de băut. În acest scop, i se poate alege gustul cu suc de fructe.
Pentru a valorifica la maxim substanțele nutritive din tărâțe, acestea pot fi folosite de două ori. După ce ați strecurat apa prima dată, peste tărâțele rămase mai adăugate 1-2 litri de apă, și lăsați-le din nou peste noapte.
O altă variantă este să amestecați tărâțele rămase după strecurare cu miere de albine, iaurt sau lapte, și să se consume masa de dimineață.
Tărâțe – indicații terapeutice
Zeama de tărâțe este extrem de folositoare în curele de vindecare. Ajută la detoxifiere și reglarea corpului, și la prevenirea bolilor (în special a reumatismului).
- Sete
- Purificarea corpului de toxine
- Constipație, probleme cu digestia – apa de tărâțe se bea puțin încălzită (la temperatura corpului)
- Diaree – în acest caz, tărâțele (3 lingurițe) se lasă doar câteva minute la înmuiat într-un pahar cu apă plată și se bea apă
- Răceală, tuse, laringită
- Demineralizare
- Afecțiuni endocrine
- Anemie
- Afecțiuni neuro-vegetative
- Afecțiuni cardiace, ateroscleroză
- Obezitate
- Diabet zaharat
- Afecțiuni ale ficatului
- Dispepsie
- Hemoroizi
- Retenție urinară, ciștită, afecțiuni renale
- Afecțiuni ovariene
- Epilepsie
- Adenom de prostată
- Fibrom uterin
- Depresie, nevroză, psihastenie
- Sarcină
- Tumori, cancer
- Convalescență
- Afecțiuni cu hipo- și hiper–
Uz extern
- Curățarea pielii și întărirea oaselor – apa de tărâțe se folosește la băi generale, inclusiv pentru nou-născuți (pielea devine foarte catifelată și strălucitoare)
- Acnee – se bea intern, sau se șterge fața cu o bucată de vată umezită în apă de tărâțe (după ce a fost spălată în prealabil cu apă caldă); se lasă să acționeze un sfert de oră, apoi se spală fața cu apă rece, pentru a se închide porii.
- Eczeme, dermatoze – se fac tamponări ale locurilor afectate cu zeamă de tărâțe; se bea intern câte 1 litru de zeamă de tărâțe pe zi
- Ten gras, iritat, acneic, obosit – se spală în fiecare seară pielea feței cu apă de tărâțe; se clătește cu apă după jumătate de oră
- Furunculi – se opărește 1 lingura de tărâțe cu puțină apă fiartă, iar amestecul se aplică pe furuncul ca o cataplasmă; locul afectat se șterge des cu apă de tărâțe