Remedii naturiste

De ce se umfla picioarele si gleznele, afla cat de grav este si care sunt factorii de risc… Remedii naturale, sfaturi pentru a lupta impotriva retentiei de apa

 

 

Ti se umfla picioarele, afla cat de grav este

 

 

Ti se umfla picioarele? Afla cat de grav este!
Insuficienta venoasa cronica este o afectiune in cadrul careia este afectata circulatia normala a sangelui prin vene.
Venele sunt vasele prin care sangele circula de la periferie catre inima, aducand deseurile activitatii organismului ce vor fi indepartate, dupa care sangele se va reimprospata cu substantele necesare functionarii organelor si sistemelor.

Insuficienta venoasa este o afectiune din ce in ce mai frecventa astazi. Femeile sunt cel mai afectate, ele reprezentand 80% dintre cazuri, in vreme ce barbatii doar 20%.
Principalele simptome
Simptomele sunt vizibile, dar ignorate de multi pacienti: glezne umflate, picioare grele, aparitia varicelor si a hemoroizilor.Imagine similară

Printre simptomele severe se regasesc: tromboflebita superficiala si cea profunda. Atunci cand sangele venos nu mai poate fi transportat in mod corespunzator spre inima, din cauza ca valvulele venoase nu se inchid bine si nu mai opresc intoarcerea sangelui, apar probleme la nivelul picioarelor: furnicaturi, amorteala, durere sau chiar ulceratii.

Primele manifestari ale insuficientei venoase sunt de cele mai multe ori de ordin estetic: vene umflate, care ies in relief si modificarea culorii pielii in zona gambelor dar, in timp, in absenta unui tratament corespunzator, se pot instala afectiuni grave precum ulcerele varicoase, trombozele venoase si tromboflebitele.

Factorii de risc

• statul pentru mult timp in picioare;
• schimbarile climatice (caldura, presiunea atmosferica, frigul);
• sedentarismul;
• imobilizarea prelungita la pat;

• sarcina si perioada post-partum;
• utilizarea contraceptivelor orale;
• obezitatea;
• fumatul;
• mostenirea genetia (intre 50% si 80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).

Reguli pentru picioare sanatoase

• Alegeti incaltaminte confortabila, cu toc mijlociu sau mic;
• Practicati sport zilnic si incercati sa faceti inot si ciclism;
• Dormiti cu gambele ridicate la 5-15 cm fata de restul corpului, deoarece favorizeaza circulatia de intoarcere venoasa;
• Evitati pozitia picior peste picior sau cea cu picioarele incrucisate;
• Evitati expunerea la soare, iar iarna protejati-va de frig si umezeala;
• Mancati multe fructe si legume, alimente bogate in vitamina E si vitamina C, hidratati-va corespunzator, evitati fumatul si alcoolul.

Avand picioarele si gleznele umflate poate deveni rapid foarte incomod si dureros. Aceasta umflare enervanta si inestetica, care se numeste edem, poate impiedica unele femei sa poarte fustele, rochiile si tocurile preferate.

Uneori, acest simptom este insotit de durere la trezire sau la sfarsitul zilei. Datorita acumularii de lichide la nivelul membrelor inferioare, edemul poate fi cauza unei boli  in unele cazuri.

Sa trecem in revista factorii care pot provoca aceasta umflare la picioare si glezne si modalitatile naturale de a o ameliora.

Foarte frecventa, umflarea picioarelor poate fi insotita de alte simptome precum furnicaturi, aparitia unor mici capilare, vene varicoase, disconfort la picioare sau chiar roseata. Desi acest semn este de obicei usor, uneori poate fi cauzat de o afectiune specifica.

Daca nu suferiti de o problema de sanatate responsabila de aceasta umflare, puteti opta pentru remedii naturale pentru a atenua acest inconvenient.

Diferitele cauze ale picioarelor umflate

Retentie de apa

Prima cauza pe care o suspectam atunci cand exista umflarea picioarelor este retinerea apei. Acest lucru se datoreaza faptului ca o circulatie slaba a sangelui poate provoca acumularea de sange in venele membrelor inferioare .

Venele se dilata si devin poroase. Astfel, apa circulanta ajunge sa patrunda in celulele care umplu si umfla tesuturile. In general, femeile insarcinate sunt cele mai afectate de aceasta problema, mai ales in ultimele luni de sarcina .

Uterul, care exercita presiune asupra vaselor de sange din abdomen, poate interfera cu fluxul sanguin si poate provoca umflaturi la nivelul extremitatilor inferioare.

Diabet

Diabetul este o boala caracterizata prin hiperglicemie cronica. Aceasta crestere a zaharului din sange poate restrange vasele de sange si poate afecta fluxul de sange catre membrele inferioare . Astfel, persoanele cu diabet pot suferi de dureri sau umflaturi la picioare si / sau glezne.

O dieta bogata in sare

Consumul de mancare congelata, alimente procesate si alimente bogate in sare poate provoca retentie de lichide si aparitia edemului.

Tulburari premenstruale

Pe masura ce perioada se apropie, unele femei experimenteaza retentie de lichide. Intervievat de Journal des Femmes, dr. Odile Bagot, ginecolog, explica faptul ca acest simptom este cauzat de un dezechilibru estrogen-progesteron care determina stagnarea apei in organism . Astfel, femeile se pot ingrasa si se pot simti umflate.

Insuficienta renala

Aceasta umflare a picioarelor si gleznelor poate indica o afectiune precum insuficienta renala, mai ales atunci cand rinichiul nu este capabil sa indeparteze in mod corespunzator fluidele din corp.

Caldura

In unele cazuri, umflarea membrelor inferioare apare vara si cand este deosebit de cald.

Purtarea de incaltaminte nepotrivita

Incaltamintea prea stramta poate determina dilatarea vaselor de sange si umflarea picioarelor.

Potrivit dr. Handschuh, medic generalist, este esential sa va consultati medicul “daca umflarea afecteaza doar un picior, provoaca umflarea gambei si apare dupa o perioada de imobilizare prelungita”. Intr-adevar, poate fi un simptom al flebitei, o boala tacuta potential fatala .

4 remedii naturale pentru ameliorarea picioarelor si gleznelor umflate

Daca aceasta umflare a picioarelor si gleznelor este greu de suportat, exista sfaturi naturale pentru a o usura:

Baia de menta

Pentru a calma umflarea picioarelor si gleznelor, puteti pregati o baie de menta.

Ingrediente:

¼ cana frunze de menta

4 cani de apa

Preperatie:

Puneti frunzele de menta intr-o cratita care contine 4 cani de apa. Aduceti la fierbere, apoi scoateti-o de pe foc si lasati-o sa se infuzeze timp de 10 minute. Se lasa sa se raceasca apoi se toarna preparatul intr-un lighean. Inmoaie-ti picioarele in el timp de 25 de minute.

Apa tonica

Apa tonica este un remediu eficient pentru retinerea apei. Intr-o galeata sau bazin mare, se toarna apa tonica la temperatura camerei. Inmuiati-va picioarele in aceasta solutie timp de aproximativ 30 de minute pentru a reduce inflamatia.

Baia cu apa sarata

Puteti folosi sare de mare sau sare Epsom pentru a reduce edemul. Intr-un lighean umplut cu apa, adaugati o mana de sare si amestecati. Inmuiati-va picioarele timp de 20 de minute pentru a va relaxa muschii si pentru a reduce umflarea.

Aport mai mare de magneziu

Deficitul de magneziu poate provoca acumularea de lichid in tesuturile corpului. Pentru a reduce edemul, poate fi util sa verificati orice deficienta la medic. In plus, alimentele cele mai bogate in magneziu sunt spanacul, ciocolata neagra, legumele verzi, nucile si fructele uscate . Nu te priva de asta!

8 sfaturi pentru a lupta impotriva retentiei de apa

Purtarea de ciorapi compresivi

Daca sunteti obisnuiti sa stati mult timp in picioare, puteti purta ciorapi de compresie pentru a va comprima membrele inferioare si pentru a preveni sau reduce edemul.

Ai un stil de viata sanatos

Principalele victime ale umflarii picioarelor sunt persoanele supraponderale. Pentru a ameliora acest simptom, niciun secret: trebuie sa optati pentru o dieta echilibrata, nici prea sarata, nici prea dulce si sa faceti miscare regulata. Evitati preparatele grase si optati pentru fructe si legume bogate in vitamine si minerale. Citricele, fructele de padure, ardeii si rosiile sunt alimente bune pentru vasele de sange, spune Ariel Toledano, flebolog.

Ridicati picioarele

Pentru a favoriza revenirea venoasa si pentru a permite o buna circulatie a sangelui la nivelul membrelor inferioare, intindeti-va pe pat sau pe canapea si ridicati-va picioarele cu ajutorul unei perne . De asemenea, puteti sa va intindeti pe un covor pe podea si sa va asezati picioarele pe perete pentru a le ridica.

Faceti un auto-masaj

Edemul poate fi, de asemenea, ameliorat prin masaj. Faceti miscari circulare masandu-va picioarele, gleznele si urcati treptat pana la genunchi.

Folositi un jet de apa rece

Pentru a atenua edemul, puteti opta pentru apa rece. Cunoscut pentru a imbunatati circulatia sangelui, remediul va va face bine daca aveti picioarele umflate si dureroase. Este suficient sa rulati un jet puternic de apa rece pe fiecare picior , incepand de jos in sus, timp de cateva minute.

Bea o infuzie de patrunjel

Patrunjelul are proprietati diuretice si anti-oxidante si poate favoriza revenirea venoasa. Ca un scut impotriva retentiei de apa, patrunjelul poate fi folosit de doua ori pe zi pentru a reduce edemul.

Faceti o baie de salvie

Puteti folosi diverse ierburi pentru a atenua umflarea membrelor inferioare. Pregatiti o infuzie de salvie si turnati-o intr-un lighean. Cand apa devine calduta, scufundati-va picioarele timp de treizeci de minute.

Folosind uleiuri esentiale

Se stie ca anumite uleiuri esentiale amelioreaza retentia de apa. Uleiul esential de chiparos, uleiul de cedru si uleiul de menta au proprietati decongestionante si drenante. Amesteca cateva picaturi de ulei esential cu ulei de migdale dulci si apoi maseaza-ti picioarele cu acest remediu.

Atentie: Remediile naturale nu inlocuiesc in niciun fel sfatul medicului dumneavoastra, mai ales in prezenta unei patologii de baza care necesita un tratament adecvat.

 

Sursa: De Doamne