Bauturi

Borșul de putină din TĂRÂȚE, protejează plămânii si este un REMEDIU recomandat pentru ficat, fiere, rinichi și colon

 

 

Borșul de putină din TĂRÂȚE este un REMEDIU recomandat pentru ficat, fiere, rinichi și colon

 

Acest borș este un preparat specific bucătăriei românești, și este și un remediu terapeutic puternic pentru o serie de afecțiuni la care medicamentele moderne dau greș de multe ori.

Puterea terapeutică se datorează drojdiei de bere, care ajută fermentația și conține vitamine din complexul B, vitaminele D și H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, seleniu și crom.

Borșul, sau zeama rezultată din macerarea tărâțelor de grâu conține și un complex de vitamine B și C, aminoacizi esențiali, carbohidrați ți minerale.

Folosit de obicei pentru ciorbe, acest aliment are multiple beneficii pentru sănătatea noastră.

În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate tacâmurile și vasele sunt călite cu borș, apoi binecuvântate – semn că borșul este și un dezinfectant.

În credința populară, borșul îi scapă pe copii de deochi și le redă pofta de mâncare.

Nutriționiștii recomandă cura de borș în vederea revigorării întregului organism. Pentru a ne menține în formă, se recomandă să bem câte o cană cu borș cu un sfert de oră înainte fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. Apoi, după o pauză de șapte zile, cura se poate repeta.

În cazul persoanelor suferinde de probleme cu ficatul sau cu bila, se recomandă câte o cană cu borș băută cu un sfert de oră înainte de masă, pe stomacul gol.

Pentru a eficientiza și mai mult terapia, se adaugă în cana cu borș și o linguriță de pulbere de pelin.

Afecțiuni pentru care se recomandă borșul

Faima cea mai mare pe care și-a câștigat-o borșul se datorează capacității, încă neexplicate de știință, de a trezi omul din beție, înlăturând și simptomele intoxicației de alcool.

Este perfect și în cazul bolilor respiratorii cronice, precum astm, sinuzită, bronșită și este un adjuvant puternic în alcoolism, tuberculoză, vomă, indigestie și oboseală cronică.

Leac pentru colon, fiere, ficat și rinichi

Borșul are capacitatea de a curăța eficient colonul și rinichii, de a trata litiaza biliară, de a întări funcția organelor interne și, nu în ultimul rând, de a previne cancerul de colon. Cura de detoxifiere cu borș se ține timp de două săptămâni în care se bea câte o cană cu borș pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Pentru un efect diuretic maxim, se poate adăuga și o linguriță de pulbere de pelin.

Previne infarctul și redă sănătatea inimii

Specialiștii în nutriție consideră borșul natural un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci, care suferă de infarct miocardic, hipertensiune arterială și alte boli de inimă, fiind cunoscut și pentru capacitatea de a scădea tensiunea, glicemia și nivelul colesterolului.

Infarct și boli de inimă

Consumul de borș de putină are un rol important și în prevenirea și managementul bolilor de inimă, inclusiv infarctul miocardic. Datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, borșul ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Acesta acționează prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol rău (LDL), factori de risc majori în dezvoltarea bolilor cardiace. De asemenea, poate ajuta la reglarea glicemiei, un alt factor important în sănătatea inimii.

Consumul regulat de borș poate contribui la prevenirea aterosclerozei, procesul de acumulare a plăcilor de colesterol pe pereții arterelor, care poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De asemenea, antioxidanții prezenți în borș ajută la protejarea celulelor inimii de stresul oxidativ și inflamație, oferind astfel o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiace.

Pentru persoanele care au suferit deja un infarct miocardic, consumul de borș poate fi un adjuvant valoros în perioada de recuperare și reabilitare. Acesta nu doar că ajută la restabilirea echilibrului nutrițional, dar contribuie și la reducerea riscului de recidivă a afecțiunilor cardiace.

Adjuvant în bolile respiratorii

În caz de astm, sinuzită sau bronșită, se beau două căni de borș, zilnic pentru a beneficia de un ajutor în vindecarea acestor boli și pentru a preîntâmpina recidivele și/sau agravările, după caz.

Se recomandă cure de câte trei săptămâni în care se bea borșul cu un sfert de oră înainte de masă.

Adjuvant în tuberculoză

În fiecare zi, se bea o jumătate de litru de borș pe stomacul gol, înainte de mesele principale – unele substanțe active din borș au capacitatea de a bloca dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie

În ceea ce privește alcoolismul

Pentru trezirea din beție, se beau 1-2 litri de borș dintr-o dată. De asemenea,  se consumă minimum un litru și a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii ( durerea de cap, amețeala, senzația de vomă și tremurăturile membrelor ).

Se spune că persoanele care beau zilnic borș, nu mai simt nevoia să bea alcool.

Pentru indigestie sau vomă

Se bea zilnic o jumătate de pahar, înainte de masă.

Atenție – acest tratament este contraindicat persoanelor care suferă de dispepsie acidă!

Pentru oboseala cronică

Se bea un sfert sau o jumătate de litru de borș dintr-o dată, pentru a revigora rapid organismul și sistemul nervos.

 

 Sursă