Reteta tortului „Sticla sparta” este foarte simplă, un tort plin de culoare, preparat fără coacere.
Un tort cremă, din jeleu , biscuiți și fructe. Eu am folosit piersici dar se poate folosi orice alt fruct.
Ingrediente:
- 500 g smântână pentru frisca (crème a la patisserie ~ 30%),
- 200 g piersici din conservă
- 100 g biscuiți
- 100 g zahăr
- 2 pachete jeleu de fructe
- 1 pachet de zahăr vanilat (10 g)
- 1 pachet de gelatină (10 g)
Mod de preparare:
- Preparăm 2 tipuri de jeleu conform cu instrucțiunile de pe ambalaj.
- Folosim doua boluri pentru fiecare culoare de jeleu câte unul. După ce am preparat jeleurile le punem în frigider timp de câteva ore până se întăresc bine.
- În 100 ml de apă turnăm gelatina și o lasăm să se umfle timp de 10 minute (sau timpul indicat pe ambalaj), apoi o punem la foc mic, mai indicat ar fi sa o topim pe o baie de aburi. Nu lăsăm gelatina să fiarbă, o încălzim până la punctul de fierbere amestecând bine de tot astfel încât să se dizolve complet. O luăm de pe foc și o lasăm să se răcească .
- Tăiem piersicile în bucati mari, la fel și biscuiți biscuiți îi rupem în bucăți măricele.
- Scoatem jeleul din friginer și scufundăm bolul în apă fierbinte timp de 20-30 de secunde pentru a se desprinde ușor, iar apoi îl răsturnăm pe placa de lucru și îl tăiem în bucăți mari .
- Într-un castron mare de sticlă pregătim crema, mixăm smântâna cu zahărul și zahărul vanilat.
- Când zahărul este topit turnăm gelatina răcită și mixăm în continuare până am încorporat-o bine în crema de smântână.
- Adaugăm piersicile, biscuiți și cuburile de jeleu (le separăm ușor unul de celălalt), amestecăm ușor cu o lingură astfel încât să amestecăm culorile, dorim ca prăjitura sa aibe un aspect de sticlă spartă.
- Avem grijă ca biscuiți să plutească la suprafață și îi fixăm unul lângă altul astfel încât să formeze un fel de capac.
- Punem prăjitura în frigider să se intărească timp de aproximativ 4-5 ore.
- Odată întărită prăjitura, scoatem bolul din frigider și îl scufundăm în apă fierbinte 20-30 de secunde sa se desprindă ușor din castron.
- Deasupra castronului așezăm platoul si răsturnăm, astfel scoatem tortul din castron așezându-l direct pe platou.
- Putem orna dupa bunul nostru gust, insa Tortul Sticla sparta este foarte aspectos si neornat, este luminos și plin de culoare.
Poftă bună!
Sursa: Savoare si Bun Gust