Singurătatea este starea temută de toți. Suntem conștienți de faptul că este inevitabilă. Fiecare dintre noi se poate simți singur în orice moment, dar vom simți forța adevărată a acestei stări doar atunci când apropiații vor dispărea, copiii vor pleca, iubitul ne va înșela…
Prin spațiul online circulă mii de sfaturi de viață. Uneori avem senzația că acestea sunt făcute pentru un super om, care nu cunoaște niciun moment de slăbiciune. Psihologul Polina Gaverdovskaia a scris o listă de îndrumări despre acele lucruri simple care sunt cu adevărat importante și de care trebuie să ne amintim în zilele când simțim că nu mai avem forțe să mergem mai departe.
1. Într-o zi vei realiza că ai rămas singură. De fapt ai fost mereu singură, dar realizarea acestui fapt deseori întârzie. Părinții pleacă, soții se schimbă, amanții ne înșeală, copii au crescut. Sau tu îi părăsești pentru că au devenit străini. Tot ce a mers ieri, azi nu mai lucrează la fel. Orice s-ar întâmpla, trebuie să ții minte că singurătatea mereu e în preajmă. Maturitatea e capacitatea de a fi singură fără să dramatizezi asupra acestui fapt. E cel mai bine să te pregătești pentru aceasta din timp. Citește în continuare cum să o faci.
2. Îi poți înlocui pe toți, înafara rudelor apropiate. Nimeni și nimic nu există într-un exemplar unic. Lasă oamenii noi să intre în viața ta, chiar dacă încă nu știi dacă aveți sau nu ceva în comun. Aceasta te va salva atunci când vei rămâne singură.
3. Mereu încearcă ceva nou: mâncare, îmbrăcăminte, gadgeturi, activități, filme, cărți. Creierul nostru e ca o gumă de mestecat – va ajunge să îi placă să se îndoiae în aceleași locuri. Nu-l lăsa să se obișnuiască cu aceleași activități, plăceri, căi, trucuri și acțiuni. Mereu încearcă ceva nou, mai ales când îți este lene, ți-e frică, sau pur și simplu nu-ți dorești să faci ceva. Aceasta te va slava atunci când vei rămâne singură.
4. Iartă-i pe cei ce îi poți ierta, de restul să uiți. Uitarea este cea mai bună pedeapsă, dar și cel mai bun leac.
5. Nu ai unde să te grăbești. Tot ce se petrece repede, tot atât durează. Dacă îți dorești cu adevărat ceva – o vei face, dacă nu, înseamnă că nu ai avut mare nevoie de acel lucru. Dorințele și acțiunile riscante lasă-le să se „odihnească.” Fă acele lucruri de care ești încrezută și doar atunci când dorința te însoțește timp îndelungat.
6. Dacă îți dorești ceva și consideri acel lucru corect, fă-o. Dorința este motorul vieții. Lasă dorința ta să trăiască și urmeaz-o. Dacă după mai mult timp dorința nu a dispărut – realizeaz-o.
7. Nu renunța atât timp cât îți dorești ceva. Succesul este doar experiență, adică numărul de tentative. Orice eșec e lipsa de experiență. Curajul și riscul sunt și ele experiență. Răbdarea, forța de a merge mai departe, iertarea, independența – toate se capătă prin experiență. Nu renunța atât timp cât îți dorești ceva.
8. Nici sfârșitul nu este un sfârșit, totul este curgător – trece. Amintește-ți acest lucru atunci când te simți cel mai prost, când ești disperată, când ești tristă, la mormântul unui prieten, sau când citești scrisoarea iubitului ce te-a părăsit… Neapărat va veni ziua în care vei spune: „ Ce bine că s-a întâmplat anume așa!” Nimic nu reprezintă sfârșitul absolut. Uneori gândul că ai rămas singură chiar poate salva.
9. Fă tot ceea ce îți dorești, dar nu uita de corpul tău, altfel acesta se va răzbuna pe neașteptate. Educă-ți deprinderea de a-l întreba ce își dorește, și îndeplinește-i această dorință. Dacă nu ți-ai ascultat până acum corpul și nu știi cum să o faci, începe cu lucrurile simple – o plimbare prin pădure, înot sau yoga. Vei vedea cum organismul tău reacționează, corpul așteaptă să fie auzit.
10. Romantismul, iubirea și pasiunea sunt minunate. Dar dacă le confundăm cu sexul, riscăm să rămânem fără acesta. Iar acest fapt este stupid, ba chiar și dăunător. Nu uita de sex și programeazăți-l cât mai des. Lasă romantismul și pasiunea să te surprindă atunci când ești deja în pat cu amantul.
11. Ultimul lucru de care trebuie să te îngrijorezi – ce va spune lumea. În mare parte, oamenii se gândesc la sine și la tine, judecând din punctul lor de vedere. Deci nu se gândesc nici la tine, nici la altcineva.
12. Ai grijă cu încrederea de sine. Încrederea e un început de marasm. Îndoiește-te, consideră alte variante, proiectează-ți căi de întoarcere.
13. Ai grijă de prieteni. Prietenii sunt unicii pe care ar trebui să îi „acumulăm” mai mulți. Într-o zi vei înțelege că ești singură, iar prietenii vor năvăli peste tine și-ți vor spune: „Ai căpiat? Ne ai pe noi!” și va fi adevărat.
Sursa: EA.md