Ciupercile sunt pline de substanțe nutritive și sunt bogate în proteine, antioxidanți și vitamina D. Acestea nu conțin grăsimi, în schimb au o cantitate mare de fibre și puțini carbohidrați. Ciupercile pot fi preparate în diferite moduri, sunt delicioase și consistente.
1. Ciuperci murate – metoda rece
Ingrediente:
-1 kg de ciuperci (roșiori, bureți albi și negri, pâinișoare, vinețele)
-100 g de sare
-10-12 frunze de coacăz
-5-6 frunze de vișin
-2 frunze de hrean
-2 tulpini de mărar
-2-3 frunze de dafin
-boabe de piper negru după gust
-usturoi după gust
Mod de preparare:
1. Spălați bine ciupercile și înmuiați-le în apă rece pentru 5-6 ore (cu excepția roșiorilor, pe care doar îi spălați bine).
2. Presărați un strat de sare pe fundul unui vas de lemn sau ceramică, adăugați jumătate din frunzele de coacăz, vișin, hrean și o tulpină de mărar.
3. Așezați ciupercile în straturi, presărând fiecare strat cu sare, piper, usturoi și frunze de dafin.
4. Puneți deasupra restul frunzelor și acoperiți cu o bucată de pânză curată, apoi cu tocător de lemn sau o farfurie pe care veți pune o greutate (după 1-2 zile, ciupercile trebuie să lase suc. Dacă vor lăsa puțin lichid, atunci trebuie să puneți o greutate mai mare). Trebuie să clătiți pânza din când în când.
5. Ciupercile vor fi gata după 30-40 de zile. Apoi puneți ciupercile la loc răcoros.
2. Ciuperci murate – metoda fierbinte.
Ingrediente:
-1 kg de bureți
-tulpini de mărar
-3-4 căței de usturoi
-2 linguri de sare
-10 boabe de piper negru
-10 frunze de coacăz negru
Mod de preparare:
1. Spălați bine ciupercile și tăiați-le pe cele mai mari în bucăți.
2. Spălați verdeața. Curățați usturoiul și mărunțiți-l.
3. Fierbeți apa cu sare, adăugați ciupercile și fierbeți-le timp de 5 minute.
5. Presărați un pic de sare la fundul borcanul sterilizat și adăugați 2 boabe de piper negru, 1 tulpină de mărar, 1 frunză de coacăz și așezați un strat de bureți.
6. Așezați ciupercile în straturi, presărând fiecare strat cu sare și condimente.
7. Presați bine ciupercile, după care turnați deasupra apa în care au fiert (astfel veți scoate tot aerul din borcan).
8. Acoperiți borcanele cu capace de plastic (fierte în prealabil), lăsați-le să se răcească, apoi dați-le la frigider.
9. Ciupercile vor fi gata după 1-1.5 luni. Păstrați bureții murați la frigider.
Poftă bună!