Această metodă de conservare a merelor este cunoscută din timpuri străvechi. Rețeta este simplă, nu necesită mult timp, iar rezultatul este minunat: asemenea mere murate pot fi păstrate până în următorul sezon!
Vă recomandăm să încercați această rețetă simplă și gustoasă!
Ingrediente:
(pentru 3 borcane de 3 litri):
-mere;
-5 litri de apă;
-100 g de sare;
-400 g de zahăr;
-frunze de coacăz negru.
Mod de preparare:
1.Alegeți mere proaspete, fără leziuni și semne de alterare, preferabil verzi sau cu o ușoară nuanță de roz. Străduiți-vă să luați mere din soiurile tomnatice sau iernatice, care să fie tari, dar coapte, bine maturate.
2.Cel mai bine ar fi să murați merele într-un butoiaș de stejar. Dar dacă nu aveți asemenea recipient, puteți să folosiți orice vase de sticlă sau email. Noi am utilizat borcane de 3 litri.
3.Puneți merele spălate în borcane, adăugând și frunzele spălate de coacăz negru. Dacă doriți, puteți să folosiți frunze de vișin și stejar.
4.Pregătiți saramura: adăugați sarea și zahărul în apa rece, neclocotită. Amestecați foarte bine până la dizolvarea completă a zahărului și sării. Acest volum de saramură este suficient pentru 3 borcane de 3 litri sau pentru o cratiță/găleată de 10 litri.
5.Turnați saramura în borcane, astfel încât să acoperiți merele în totalitate.
6.Acoperiți borcanele cu capace de plastic și lăsați-le în bucătărie pentru 4-5 zile, iar apoi transferați-le la locul de păstrare (răcoros): pivniță sau subsol.
Peste 4-5 zile va începe procesul de fermentare și saramura din borcane va deveni ușor tulbure, iar merele vor începe să o absoarbă. De aceea, nivelul de lichid se va reduce. Înainte de a transfera borcanele la locul de păstrare, adăugați apă în ele, astfel încât merele să fie acoperite în totalitate.
7.Merele murate pot fi servite peste 1-1.5 luni.
Folosind aceeași rețetă, puteți să murați merele cu agrișe, vișine, prune uscate și răchițele. Prin această metodă puteți să murați prunele, perele, merișoarele și răchițelele.
Poftă bună!