Ingrediente:
-1 kg faina
-7 galbenusuri
-4 albusuri
-300 g zahar
-250 g unt
-2 linguri ulei
-lapte cat se cere , circa 500 ml
-1 lingura rom
-vanilie
-50 g drojdie
-1 lingurita rasa sare
Mod de preparare:
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut,- sa nu fie fierbinte, pentru ca se opareste drojdia si nu mai creste aluatu-, si o lingurita de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine sa nu se faca cocoloase.
Cand s-a racorit destul, cat sa nu ne arda la mana, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune le loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pudra . Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-un vas si tinuta la cald. Se amesteca , adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre interior.
Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cate putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in vas, se acopera cu un prosop , se aseaza la cald departe de apa sau fereastra si se lasa sa creasca 2-3 ore.
Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el , se impletesc pe ,masa de lucru, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar si cu nuci sau stafide.
Se pun la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cand sunt gata , se scot din forme , se lasa sa se racoreasca, nu la loc rece si nu in curent. V-am scris reteta pentru cozonaci simpli , daca doriti puteti sa ii umpleti cu ce doriti.
Pofta buna!
Sursa: Colectionarul