În iunie căpșunii înfloresc. În această perioadă trebuie să le oferiți o atenție deosebită, deoarece calitatea florilor influențează viitoarea recoltă.
Deși aceasta este și perioada de activitate a dăunătorilor și bolilor, nu se recomandă tratarea căpșunilor cu preparate chimice.
Îngrijiți-i și combateți nenorocirile prin metode mecanice și preparate biologice!
ÎNDEPĂRTAȚI BURUIENILE ȘI MULCIȚI PATURILE DE CĂPȘUNI
Trebuie să oferiți o atenție deosebită prășitului regulat și afânării solului din jurul căpșunilor.
Dacă parcela nu a fost acoperită cu mulci de la început, în luna iunie nu este târziu să răspândiți materiale de acoperire sub plante: acestea vor împiedica fructele să se atingă de sol, să se murdărească și să fie afectate de putregaiul cenușiu.
UDAȚI CORECT CĂPȘUNII
Dacă vremea este fierbinte și uscată, atunci în perioada de înflorire abundentă și la începutul formării fructelor este necesar să organizați irigarea corectă a căpșunilor.
Trebuie să umeziți solul, astfel încât apa să pătrundă toată zona, în care se află rădăcinile (aproximativ 25 cm în diametru).
Chiar de la începutul perioadei de formare a fructelor este important să cercetați cu atenție tufele de căpșuni. Trebuie să adunați și să distrugeți îndată toate fructele stricate.
COMBATEȚI LIMACȘII
Dacă, dimpotrivă, vremea este umedă și posomorâtă, căpșunii pot fi atacați de limacși. Cercetați cu regularitate grădina.
Dacă veți observa dăunătorii pe ea, confecționați cele mai simple capcane (scânduri, bucăți de linoleum și alte obiecte), sub care limacșilor le va fi confortabil să se ascundă pe parcursul zilei.
Apoi cercetați-le regulat și distrugeți moluștele adunate sub ele.
TRATAȚI PLANTELE CU PREPARATE BIOLOGICE
La începutul formării bobocilor, dacă vremea este suficient de caldă (de la 20°С ziua), trebuie să stropiți tufele de căpșuni cu un insecticid biologic, preparat pe bază de Bacillus thuringiensis.
Peste 7 zile, dacă nu a început înflorirea, repetați această tratare. Dacă veți combina soluția respectivă cu un bio-adeziv, repetarea prelucrării nu va fi necesară.
În această perioadă ar fi bine să adăugați un îngrășământ și fungicid microbiologic în amestecul descris mai sus, ca să preveniți pătările, putregaiul cenușiu și, de asemenea, să stimulați rodirea și să întăriți structura generală a plantelor.
În timpul înfloririi abundente stopați toate stropirile. Însă probabil și chiar preferabil ar fi să adăugați fungicide biologice la nivelul rădăcinilor (mai ales dacă dispuneți de un sistem de irigare prin picurare).
Îngrijiți corect căpșunii în luna iunie. Astfel nu va trebui să așteptați îndelung recolta de fructe mari și dulci.
Spor la grădinărit!