La prima vedere, stafidele nu prezinta interes, sunt uscate si ridate. Dar sunt considerate o alternativa sanatoasa, asa ca de ce sa nu profitam de beneficiile pe care le au asupra organismului uman?
Stafidele se obtin din struguri proaspeti prin uscare la soare. Pastreaza chiar aceleasi substante nutritive, sunt bogate in antioxidanti, fier si calciu. Proprietatile lor antiinflamatoare sunt evidente.
De ce sunt stafidele benefice pentru organism?
Beneficiile lor pentru sanatate sunt atribuite efectelor miraculoase ale consumului de apa de stafide pe stomacul gol.
Apa de stafide combate radicalii liberi si protejeaza organismul de multe boli. De asemenea, ajuta la eliberarea sucurilor gastrice si imbunatateste absorbtia alimentelor.
Bea apa de stafide o data pe luna, timp de 4 zile si iti vei curata sangele si vei stimula functia ficatului.
Ingrediente:
- 1 cana de stafide
- 500 ml apa
Mod de preparare:
Toarna 500 ml de apa intr-o cratita si pune-o la fiert. Adauga stafidele si fierbe-le la foc mic, sub capac, timp de aproximativ 20 de minute.
Ia cratita de pe aragaz si lasa stafidele acoperite peste noapte. A doua zi, scurge apa si bea-o cu aproximativ jumatate de ora inainte de micul dejun, pe stomacul gol, timp de aproximativ 4 zile.
Poti bea apa de stafide atat rece cat si fierbinte. Tratamentul poate fi repetat in fiecare luna.
Asa cum am spus si mai sus, stafidele au efecte similare cu stugurii proaspeti. Desigur, nu contin atat de multa apa si astfel devin mai hranitoare. Singurul dezavantaj este ca au un continut mai mare de zahar.
Printre altele, stafidele contin si calciu – benefic pentru sanatatea oaselor, fier – bun pentru inima, magneziu – eficient in intarriea sistemului circulatori, potasiu – bun pentru cresterea nivelului de energie, sodiu – crucial pentru stimulara rinichilor, dar si polifenoli – ajuta la combaterea radicalilor liberi si astfel reduc formarea inflamatiei.
Deoarece sunt destul de dulci, stafidele ar trebui consumate in combinatie cu nuci, pentru a le diminua dulceata.