Desert

Prăjitură grecească cu portocale. Portokalopita: prăjitura deicioasă, insiropată pe care românii o adoră în vacanțe. Rețeta rapidă și ușoară

 

 

Prăjitură grecească cu portocale. Portokalopita: prăjitura deicioasă, insiropată pe care românii o adoră în vacanțe. Rețeta rapidă și ușoară

 

Grecia este una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță ale românilor, fiind totodată o atracție turistică și pentru tradițiile culinare. Pe lângă celebra salată tzatziki sau alte tipuri de preparate, grecii își încântă vizitatorii cu o prăjitură cu portocale, un desert tradițional în cultura grecească. Deloc dificil de pregătit, aceasta poate fi preparată chiar la tine acasă. Urmărește pașii de mai jos și bucură-te de savoare.

Cum faci prăjitură grecească cu portocale, la tine acasă

Portokalopita sau prăjitura cu portocale este un desert tradițional din regiunea Chania, din insula Creta. Zona este celebră pentru producția de portocale, astfel că fructele sunt unul dintre ingredientele de bază ale acestui desert. Deși nu se cunoaște originea clară a prăjiturii, se crede că rețeta ar fi apărut după ce o parte din aluatul filo pentru pite a rămas în plus. În prezent, acest tip de aluat se regăsește în numeroase magazine.

Ceea ce face extrem de delicioasă această rețetă este faptul că preparatul este însiropat din abundență. De asemenea, Portokalopita este unică datorită aluatului filo, un ingredient regăsit în mai multe preparate grecești, atât sărate, cât și dulci. Acesta reușește să mențină împreună ingredientele. Totuși, el trebuie manevrat cu grijă, deoarece se poate rupe sau usca în exces. Iată cum poți să pregătești la tine acasă o rețetă de prăjitură cu portocale, în stil grecesc.

Prăjitura grecească cu portocale

Rețeta de Portokalopita sau prăjitură grecească cu portocale

 

Ingrediente:

pentru sirop:

200 de g de apă;
165 de g de zahăr pudră;
50 de g de suc de portocale proaspăt stors;
1/2 baton de scorțișoară;

pentru prăjitură:

250 de g de aluat filo (un pachet cântărește de obicei 250g);
2 ouă;
80 de g de zahăr pudră;
coaja unei portocale;
150 de g de iaurt grecesc;
1 lingură de vanilie lichidă;
1/2 linguriță praf de copt sau 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu;
1 praf mic de sare;
120 de g de ulei de floarea soarelui;
70 de g de suc de portocale proaspăt stors (aproximativ 1 portocală)

Mod de preparare:

siropul

Începe prin a încălzi 200 ml de apă, 165 de g de zahăr tos, 50 de g de suc de portocale și ½ baton de scorțișoară, într-o cratiță. Fierbe totul și, după ce dă în clocot, redu focul și fierbe compoziția încă 15 minute. După ce se ia cratița de pe foc, conținutul se lasă la răcit.

foile filo

Pentru a obține o textură perfectă, care nu este nici densă, nici cauciucată sau umedă, preîncălzește cuptorul la 95 de grade Celsius. Mototolește foile, una câte una, începând din partea îngustă. Apoi, într-un vas destul de înalt, așază foile și gătește-le timp de 10 minute. Ulterior, acestea se răstoarnă și se mai gătesc încă 10 minute. Scoate vasul din cuptor și lasă foile să se usuce la aer alte 20 de minute.

După ce foile s-au uscat, rupe-le în bucăți mici și asigură-te că ele sunt uscate. În cazul în care încă se simt umede, lasă-le încă puțin la cuptor, până se usucă. Apoi, pune-le deoparte. Pentru a pregăti prăjitura cu portocale, preîncălzește cuptorul la 175 de grade C și unge tava. Într-un castron mare, amestecă cele 2 ouă și 80 de g de zahăr tos, pe care le poți omogeniza cu un mixer timp de 3-4 minute până când amestecul devine spumos.

Ulterior adaugă coaja de la o portocală, 150 de g de iaurt grecesc, 1 linguriță de vanilie lichidă, ½ linguriță de praf de copt și bicarbonat de sodiu, un praf mic de sare și amestecă-le pentru a se încorpora. Treptat, adaugă bucățile de aluat filo și amestecă totul cu o furculiță după fiecare dintre ele. Toarnă apoi preparatul în formă și lasă-l la copt timp de 40 de minute până se rumenește.

Cum se însiropează prăjitura

După ce este scoasă din cuptor, înțeapă blatul cu o scobitoare pentru a asigura absorbția siropului. Cu un polonic, toarnă siropul rece peste prăjitura fierbinte și lasă-l să se absoarbă înainte de a adăuga un alt polonic. Repetă operațiunea până se epuizează tot siropul. Prăjitura se lasă la răcit la temperatura camerei cu două-trei ore înainte de a o tăia. La final, o poți servi cu iaurt grecesc sau înghețată de vanilie.

 

Pofta buna!

 

Sursa