Stiri

Stop cadourilor în şcoli. Un ONG vrea ca părinţii să nu mai dea bani pentru cadouri la profesori. Va exista o linie telefonică pentru reclamarea abuzurilor

 

 

Stop cadourilor în şcoli. Un ONG vrea ca părinţii să nu mai dea bani pentru cadouri la profesori. Va exista o linie telefonică pentru reclamarea abuzurilor

 

 

Iniţiativa pentru Competivitate (INACO) declară război cadourilor pentru profesori. Concret, de la începutul anului şcolar, ONG-ul va activa o linie telefonică la care elevii, părinţii şi profesorii sunt îndemnaţi să reclame situaţii în care se cer bani la şcoală. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Inspectoratele Şcolare susţin iniţiativa. INACO a propus Ministerului Educaţiei crearea unui SISTEM DE ALERTĂ telefonic şi online, unde să poată fi semnalate cazurile în care educatorii, învăţătorii sau profesorii primesc atenţii sau părinţii cheamă la strângerea de fonduri pentru cadouri adresate cadrelor din învăţământ.

„Nu vorbim despre florile oferite din respect şi recunoştinţă, ci despre cadouri. Codul Etic ar trebui urgent completat în acest sens“, subliniază reprezentanţii INACO. Aceştia mai adaugă că astfel de practici, bine înşurubate în mentalul colectiv, nu sunt sănătoase educaţiei copiilor şi nu le serveşte sistemului propriu de valori. „Vom anunţa rezultatele concrete ale parteneriatului nostru cu ISMB de îndată ce le punem în practică.

Sper să agreăm noi paşi pragmatici, care să servească acestei campanii etice, cu toţi cei direct implicaţi: părinţi, învăţători şi profesori, elevi, ONG-uri, mass-media, instituţiile publice şi private, societatea în ansamblul său. Nu va fi uşor, dar cred că putem schimba lucrurile în bine împreună. Există deja şcoli sau clase care interzic cadourile pentru învăţători şi profesori, iar aceste bune practici ar trebui generalizate“, conchid membrii ONG-ului.

O analiză făcută în şcolile din Capitală arată că doar anul trecut, cuantumul cadourilor cu ocazia fiecărei sărbători a fost de 200 de lei pentru fiecare copil. Un calcul simplu ne arată că, într-o clasă cu 30 de elevi, se strâng 6.000 de lei cu fiecare ocazie pentru un dascăl, scrie tvr.

 

Sursa