Aperitive si Gustari

Reteta pentru zacusca de peşte – pune-o la borcan si sa vina iarna!

 

 

 

 

Vă pezentăm o reţetă delicioasă de pasta de peşte.

 

Ingrediente:

– 4 kg peste mare

– 2 kg ceapa

– 2 kg morcov

– 1 litru ulei

– 500 ml otet 9 grade

– 500 ml apa

– 400 grame bulion ( 800 ml suc de rosii )

– foi dafin, sare, piper

 

Mod de preparare:

Pestele se curata, se spala bine si apoi se pune la fiert (intreg) in jur de 6-7 ore impreuna cu otetul, apa, sarea si jumatate din cantitatea de ulei. Cand este gata se da la racit, se alege de oase si se da prin masina de tocat carne.

Ceapa se toaca foarte marunt. Morcovul se da prin razatoarea mica. Punem ceapa si morcovul peste peste, adaugam restul de ulei, bulionul, foile de dafin si piperul.

Se mai lasa la fiert pana se incheaga si se ridica uleiul la suprafata ( 1 – 1.5 ore ).

Pasta de peste fierbinte se pune in borcane de 800 grame (incalzite in prealabil) si se sterileaza la cuptor 10 minute la foc mic.

Pofta buna!

Rețetă de zacuscă, veche de 100 de ani. Gustul ei este inconfundabil!

Printre multe alte bunătăți ale toamnei, zacusca ocupă un loc aparte, fiind adorată de toți gurmanzii. Iată o rețetă veche de peste 100 de ani care provine din Transilvania, cu un gust inconfundabil.

Mod de preparare

Pentru prepararea acestei minunății, aveți nevoie de 3 kg de vinete coapte și 2 kg de ardei și gogoșari copți, pe tablă sau grătar, 2 kg ceapă alba, 3 l bulion, 500 ml ulei de floarea soarelui și trei linguri cu sare.

După ce vinetele, ardeii și gogoșarii au fost coapte și curățate, tocați mărunt ceapa într-un robot sau la mașina de tocat.

Încingeți ulei într-un ceaun, adăugați ceapa și lăsați să se călească. După un sfert de oră, puneți și bulionul, amestecați și lăsați să mai fiarbă încă 15 minute.

Dați vinetele și ardeii prin mașina de toate. Într-un alt ceaun, turnați ulei și puneți la călit pentru un sfert de oră vinetele și ardeii.

Turnați apoi amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion. Potriviți de sare și lăsați la fiert pentru trei ore, la foc mic, amestecând din când în când.

Zacusca este gata atunci când devine densă iar uleiul iese la suprafață. Zacusca se toarnă fierbinte în borcane uscate, care ulterior au fost sterilizate.

 

Pofta buna!

 

 Sursa