Sfaturi utile

Importanța taurinei pentru vedere, inimă, ficat și creier: 5 motive bune pentru a nu exclude din alimentație sursele de proteine ​​animale

 

 

Importanța taurinei pentru vedere, inimă, ficat și creier: 5 motive bune pentru a nu exclude din alimentație sursele de proteine ​​animale

 

Astăzi este o veste bună pentru cei cărora le place să mănânce ouă, carne de pasăre, pește și carne și vești proaste pentru cei care din anumite motive le evită.

Avem mare nevoie de taurină și practic lipsește din alimentele vegetale.

Taurina nu este considerată un aminoacid esențial – organismul este capabil să-l sintetizeze.

Ficatul îl produce în cantități mici (aproximativ 50-125 mg pe zi) din aminoacizii cisteină și metionină. Vitamina B6 este implicată activ în acest proces.

Trebuie să spun imediat că toate acestea în excelente forme biodisponibile se găsesc în carne, pește, păsări și organe, nu este nevoie să ajungeți la bănci.

De asemenea, aproximativ 70 de grame de taurină sunt stocate în țesuturile unui adult sănătos, ceea ce indică o nevoie mare de acest aminoacid.

Plantele conțin doar urme de taurină, în timp ce sursele de proteine ​​animale sunt concentrate.

Când o persoană trece la o dietă pe bază de plante, rezervele de taurină încep încet să se topească.

La fel și depozite de fier și zeci de alți nutrienți vitali. Dar la început, noul credincios slăbește, sare și se bucură, pentru că efectul va apărea mai târziu, după aproximativ un an.

De asemenea, rezervele de taurină din organism sunt afectate de vârstă, stres, boli, toxine și afectarea funcției hepatice.

Copiii au o nevoie colosală de taurină, așa că a-i umple cu chifle și kinders, astfel încât să tragă nasul la cină de la alimente normale, este o prostie completă și un sabotaj. Dar practic nu văd un singur copil într-un cărucior fără o prăjitură „bebe” suptă în mână. A contempla această imagine este trist și dureros.

Taurina conține și folosește cele mai active sisteme și organe ale noastre: inimă, plămâni, mușchi scheletici, creier, ochi, ficat, sânge, sistem imunitar, pancreas, oase, sistemul reproducător, glanda tiroidă etc.

De ce ne concentrăm pe taurină?

Este un regulator al homeostaziei celulare.

Protejează organismul de inflamații și stres oxidativ, controlează mecanisme fiziologice importante și permite organismului să mențină un echilibru sănătos, mai puțin dependent de circumstanțe.

Dacă există suficiente rezerve de taurină, atunci o persoană, de exemplu, nu are practic nicio problemă cu edem.

Taurina, printre altele, este responsabilă de osmoreglarea – echilibrul fluidelor din interiorul și din exteriorul celulelor.

De asemenea, asigură volumul fiziologic al celulelor, stabilitatea membranei celulare, transportul calciului, detoxifierea în timp util, protecția antioxidantă etc.

Câteva fapte despre modul în care taurina ajută diverse sisteme.

1. Taurină și viziune.

Toată lumea a auzit despre faimosul taufon. Aceasta este o taurină topică – sub formă de picături pentru ochi. Odată am folosit-o activ, pentru că am suferit de așa-numitul sindrom de ochi uscat și de inflamații minore.

O dietă proteică bogată în taurină a rezolvat problema în timp. Cumva, pe nesimțite, am încetat complet să mai cumpăr picături, deși înainte erau mereu cu mine.

Taurina este un nutrient esențial pentru sănătatea ochilor. Aparatul vizual are cea mai mare nevoie de taurină și este deosebit de abundent în cristalin, cornee și retină.

Bunăstarea retinei depinde în esență de taurină, deoarece este protectorul și restauratorul ei fidel.

Celulele retiniene suferă de stres ușor – soare activ și iluminare artificială strălucitoare, care în timp provoacă uzura timpurie și deteriorarea vederii.

Taurina protejează fotoreceptorii retinieni, previne oxidarea și distrugerea componentei sale lipidice delicate și chiar ajută la regenerarea celulelor, ceea ce încetinește apariția modificărilor legate de vârstă.

Deficitul de taurină duce la subțierea retinei, la efectele dăunătoare ale stresului oxidativ și la degradarea fotoreceptorilor.

Rezultatul este o scădere constantă a calității vederii.

2. Taurina și creierul.

Creierul este și mai vorace și mai lacom de taurină.

Taurina slăbește semnalele durerii, este implicată în termoreglare, reduce apetitul „nervos” și ameliorează excitarea excesivă.

Ca antioxidant, protejează celulele nervoase de degenerarea cauzată de vârstă.

De asemenea, susține funcția cerebelului și a hipocampului.

În termeni practici, aceasta înseamnă că capacitatea de a menține echilibrul, coordonarea mișcărilor și funcția mână-ochi depind de o cantitate suficientă de aminoacid.

Iar hipocampul este centrul memoriei.

Dacă în dietă există suficientă taurină, o persoană are un risc mai mic de a dezvolta demență.

3. Taurina, inima, vasele de sange si muschii.

Mușchii scheletici și cardiaci conțin multă taurină. Îl folosesc 24/7 pentru a sintetiza energie, a proteja împotriva stresului oxidativ și pentru a arde grăsimile pentru combustibil.

Potrivit studiilor, taurina stimulează metabolismul celular, ameliorează stresul muscular după antrenament, accelerează regenerarea fibrelor și îmbunătățește forța și rezistența.

Apropo, vasele de sânge suferă, de asemenea, de efort fizic greu – există un astfel de lucru precum stresul endotelial , sub influența căruia vasele de sânge pot deveni rigide.

Taurina îi ajută să-și mențină flexibilitatea și tonusul.

Datorită taurinei, calciul și sodiul funcționează corect în celule și spațiul extracelular, ceea ce este foarte important pentru activitatea sănătoasă a inimii, mușchilor și creierului.

De asemenea, previne creșterea trombozei.

4. Taurina și starea energetică a corpului.

Cu cât avem mai multe mitocondrii (centrale celulare) care lucrează, cu atât suntem mai activi și mai veseli.

Taurina ne protejează mini-motoarele de stresul oxidativ și astfel ne permite să rămânem în formă bună, menținând o formă excelentă și o înaltă calitate a vieții.

5. Taurina și ficatul.

Ficatul iubește pur și simplu taurina. Ea îl folosește literalmente la scară industrială pentru detoxifiere, sinteza acizilor biliari și protecție antioxidantă.

Taurina este, de asemenea, implicată în metabolismul colesterolului și glucozei. Când nu există suficientă taurină, celulele hepatice au de suferit.

La fel ca metabolismul nostru în general.

Taurina pode ser a chave para uma vida mais longa e saudável - nutrição t4h | Alimentos, Alimentação, Saúde e Tecnologias

Ce concluzii ar trebui trase din asta?

Cand treci la stilul de a manca pe care ti-l sugerez, la inceput observi doar schimbari pozitive in greutate si niveluri de energie, o imbunatatire a starii de spirit.

Dar timpul va trece și va apărea neevident. Și ochii vă vor mulțumi atât de mult, iar mușchii încep să devină mai puternici, iar somnul va deveni mai profund, iar pofta de dulciuri dispare, iar anxietatea va dispărea undeva.

Și, mai ales, glanda tiroidă iubește taurina – la urma urmei, ea este cea care ne gestionează resursele energetice.

A scăpa de letargie, letargie și somnolență este simplă: 1-2 ouă la micul dejun, 150 de grame de carne de pasăre la prânz și pește copt la cină. Minus gunoiul rafinat cu făină dulce. Plus carbohidrați rece, legume, grăsimi de calitate.

Și dacă ai adăugat ceva proteine ​​la a patra masă, atunci totul este absolut perfect.

O persoană cu o greutate de 70 kg are, în mod natural, aproximativ 70 g de taurină distribuită în tot corpul. Persoanele care nu pot produce această substanță o pot obține din alimentație sau cu ajutorul suplimentelor. Pierderi excesive de taurină prin urină pot fi cauzate de multe dereglări metabolice, stres, efort fizic susținut.

Taurina se găsește în mod natural în alimente precum carne, pește, produse lactate și laptele matern. De asemenea, este disponibilă și sub formă de supliment alimentar.

Printre alimentele din dietă care au cel mai mare conținut de taurină se numără:

  • scoici–827 mg de taurină la 100g;
  • midii–655 mg de taurină la 100g;
  • ton–până la 964 mg de taurină la 100g;
  • cod–120 mg de taurină la 100g;
  • somon–94 mg de taurină la 100g;
  • caracatiță–aproximativ 335 mg de taurină la 85g;
  • curcan–până la 306 mg de taurină la 100g;
  • pui–170 mg de taurină la 100g
  • alge marine–până la 1.300 mg de taurină la 100g.

Taurina poate fi obținută pe care naturală, din alimente sau pe cale chimică.

Taurina naturală

Persoanele adulte pot sintetiza taurina din aminoacizii esențiali metionina și cisteina și prin aport alimentar. Bebelușii nu pot sintetiza direct taurina având nevoie de un aport alimentar.

Taurina de sinteză

Taurina poate fi produsă în laborator, prin intermediul unor procese chimice. De altfel, taurina folosită în suplimente și alte produse alimentare este sintetizată chimic.

Un aport mediu zilnic al unei persoane adulte poate atinge valori de 40-400 mg de taurină pe zi, dar studiile de specialitate testează un aport de 400-6.000 mg pe zi.

Nu vrei degradarea timpurie a vederii, a mușchilor și a creierului? Atunci nu face, te rog, astfel de experimente.

În câte mese ai proteine? Se realizează planul?

Cele mai importante beneficii ale taurinei și sfaturi privind utilizarea acesteia - Blog Planteea

 Sursa