Cui nu-i plac căpșunele? Aceste fructe sunt și gustoase, și frumoase, și benefice. Însă mulți renunță la cultivarea lor, din motiv că este un proces migălos și dificil. Dar această părere este greșită, trebuie doar să cunoașteți câteva secrete!
1.Deci, primul lucru care trebuie să-l faceți este să cumpărați răsaduri noi de căpșuni. Chiar dacă aveți deja o plantație neglijată de căpșuni, readucerea acesteia la viață nu are sens.
2.Soiurile moderne nu sunt concepute pentru cultivarea îndelungată. Iată de ce, culturile de căpșuni trebuie reînnoite permanent.
3.Dacă permiteți ca căpșunii plantați primăvara să rodească în prima vară, culturile nu se vor extinde bine și în următorii ani nu vor fructifica abundent. Deci, din păcate, e nevoie să tăiați toate florile și stolonii pe parcursul primei veri. În cazul în care plantați căpșunile toamna, vara veți putea savura deja din fructele dulci și aromate.
4.În cel de-al doilea an, atunci când culegeți fructele, trebuie să marcați cu ajutorul țărușilor cele mai puternice și roditoare tufe de căpșuni cu cele mai gustoase fructe. Chiar dacă tufele sunt de același soi, gustul fructelor diferă.
De asemenea, e nevoie să îndepărtați și toți stolonii. Nu puteți folosi stolonii tufelor cu fructe, deoarece nu sunt suficient de viguroși: atunci când planta formează și stoloni și fructe, ambele se dezvoltă pe jumătate.
În cel de-al doilea an stolonii par puternici, dar dumneavoastră selectați tufele după gustul fructelor, iar pentru aceasta toate tufele trebuie să fructifice, deci tăiați toți stolonii. Nu trebuie să aveți prea multe tufe marcate cu țăruși. Dintr-o singură tufă pot crește foarte mulți stoloni, cu condiția că nu are fructe.
Deci, în al treilea an, culegeți căpșunile doar de pe tufele fără țăruși și tăiați toți stolonii acestora. Iar tufele cu țăruși le păstrați pentru înmulțire, deci nu le permiteți să rodească. Afânați solul din jurul acestora și reapartizați stolonii în toate părțile.
Fiecare stolon trebuie să aibă câte cel mult 2 rozete mai apropiate de bază. Doar astfel de stoloni pot forma tufe sănătoase și puternice.
În jurul stolonilor, presărați adăugător sol nutritiv, pentru ca sistemul radicular să se formeze și să crească mai repede. Plantația mamă poate produce o mulțime de rozete, acesta va materialul dumneavoastră săditor. După ce stolonii se vor înrădăcina bine, aproximativ la mijlocul lunii august, aceștia pot fi transplantați pe patul pregătit.
Astfel, în fiecare an, veți putea înlocui un pat de căpșuni cu altul nou. De regulă, se creează 4 paturi și anual unul din ele se reînnoiește. Această schemă asigură cele mai bune condiții de cultivare a căpșunilor, chiar dacă solicită mai mult efort.
În schimb, aveți mereu recoltă bogată fără să întrețineți o plantație mare. În plus, în comerț sunt o mulțime de soluții cu acizi humici în conținut, care înnoiesc solul, și nu mai e nevoie să căutați în fiecare an un nou loc pentru cultivarea culturilor de căpșuni.
5.Nu uitați și de faptul, că pentru o înaltă productivitate, căpșunile trebuie să mănânce foarte bine, deci trebuie fertilizate mai des. Pentru aceasta folosiți îngrășămintele organice o dată în 10 zile.
6.Căpșunile nu cresc în sol uscat, dar nici în sol umed nu se simt bine. Soluția este mulcirea paturilor cu un strat gros, de cel puțin 5 cm, de paie. Mulciul menține umiditatea solului și vă salvează de buruienile care cresc de obicei. În plus, fructele care nu se ating de pământ cresc mai bine.
7.Atunci când selectați soiurile de căpșuni pentru plantare, alegeți soiuri timpurii, mijlocii și remontante(care au 2 fructificații pe an):
-soiurile timpurii vor rodi cel mai devreme;
-soiurile mijlocii vă vor bucura vara;
-soiurile remontante le păstrați pentru luna august, îndepărtând toți pedunculii primăvara și vara; iar dacă doriți fructe foarte târzii, atunci realizați o seră, deoarece toamna aceste culturi nu vor putea acumula suficientă dulceață fără căldură, și nu le permiteți să fructifice vara.
8.Încă un lucru de care trebuie să țineți cont este că același soi de căpșuni crește și fructifică diferit în sol diferit. Deci, e nevoie să alegeți soiul potrivit pământului din grădina dumneavoastră. Puteți cumpăra 3 soiuri de culturi timpurii, 3 soiuri de culturi mijlocii și 3 soiuri de culturi remontante, în plus câte cel puțin 3 stoloni de fiecare fel. Iar când veți strânge roada, alegeți soiul cel mai potrivit condițiilor dumneavoastră și cultivați-l doar pe acesta.
Spor la grădinărit!