Cu toții știm principalele cauze ale bolilor de inimă. Știm că fumătorii suferă de infarct mai mult decât nefumătorii, că carnea roșie sau procesată pune consumatorii în pericol și că un stil de viață sedentar este rău. Însă, există anumite obiceiuri sau acțiuni pe care le facem sau ne abținem de la a le face zilnic, care pot avea un impact deosebit de semnificativ asupra celor mai importanți mușchi ai corpului nostru: inima.
Următoarele 12 obiceiuri pe care urmează să le enumerăm sunt acțiuni comune pe care mulți dintre noi le facem fără a fi atenți, dar care au un efect profund asupra sănătății noastre cardiovasculare. Dacă aveți oricare dintre aceste obiceiuri, scăpați de ele!
Obiceiurile zilnice care vă dăunează inimii:
1. Nu folosiți ața dentară
Mulți dintre noi evităm folosirea aței dentare după ce ne spălăm pe dinți, chiar dacă medicii stomatologi subliniază importanța acesteia pentru sănătatea gingiilor. Acum, se dovedește că este important și pentru sănătatea inimii. Dr. Jane Heath de la Școala de Medicină a Universității Columbia a spus că cercetătorii au găsit o legătură între folosirea aței dentare și sănătatea inimii: inflamația gingiilor poate duce la infecții în alte părți ale corpului și acestea, pentru ei, cresc riscul de apariție a problemelor inimii.
2. Nu dormi suficient
Este posibil să nu vă puteți bucura de un somn continuu din cauza zgomotului din afara casei sau a gândurilor obsesive despre evenimentele care au avut loc în timpul zilei. Dacă credeai că singurul efect al unui somn atât de slab este oboseala, te înșeli. O persoană care nu doarme bine este într-o stare constantă de stres și, după cum subliniază dr. Heath, poate dubla riscul unui atac de cord. În același timp, chiar și cei care se bucură de ore constante de somn pot fi în continuare expuși riscului de a-și deteriora inima. De exemplu, un studiu din 2011 realizat de cercetători britanici a constatat că persoanele cu vârsta peste 45 de ani care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte au de două ori mai multe șanse de a avea un atac de cord decât cei care dormeau între 6 și 8 ore.
3. Privitul la televizor
După o zi lungă de muncă, tot ce ne dorim este să stăm pe canapea relaxați și să ne uităm la televizor, dar este mult mai dăunător decât se credea anterior. Dr. Tamara Horowitz, directorul departamentului de reabilitare cardiacă de la UCLA Medical Center din Statele Unite, spune că a sta în fața televizorului este la fel de periculos ca fumatul, în ceea ce privește afectarea inimii noastre. Rețineți că nici cei care merg la sală de mai multe ori pe săptămână nu compensează daunele cauzate de orele de inactivitate pe timpul serii.
4. Nu te speli pe mâini
Am fost învățați încă din copilărie cât de important este să te speli pe mâini după ce mergi la toaletă, dar nu toată lumea o face. A nu vă spăla mâinile sau a nu le spăla suficient de bine face ca bacteriile care se acumulează pe palme să se așeze pe alimentele pe care le consumați, care în cele din urmă vor ajunge în corpul nostru și de acolo, în arterele din gât, inimă și picioare.
Asigurați-vă că vă spălați pe mâini și în timp ce pregătiți mâncarea. Spălați-vă mâinile cu apă curentă timp de cel puțin 20 de secunde și aveți grijă să curățați zonele care sunt adesea trecute cu vederea, cum ar fi unghiile și între degete.
5. Sunteți sub presiune constantă
Combinația de cortizol și epinefrină, care sunt secretate atunci când suntem sub stres și depresie, crește tensiunea arterială și nivelul zahărului din corpul nostru și astfel ne amenință inima. Aceste sentimente rănesc și inima indirect, deoarece este rezonabil să presupunem că persoanele care sunt stresate sau deprimate nu vor dormi bine noaptea și vor mânca în exces în timpul zilei. Așadar, dacă simți că ai dificultăți, vorbește despre ceea ce simți cu prietenii, folosește soluții naturale pentru ameliorarea stresului, cum ar fi punctele de presiune, sau caută ajutor de la profesioniști.
6. Nu ești atent la semnele de avertizare
Dacă de obicei sunteți într-o dispoziție grozavă, nu fumați și faceți exerciții regulate, este posibil să nu observați semnalele de avertizare pe care le trimite inima voastră. Mulți dintre noi nu știm care este tensiunea arterială sau nivelul colesterolului, deși aceștia sunt factori de risc care pot duce la atacuri de cord.
Dacă, în timp ce îți măsori tensiunea arterială, observi că este mare, este important să o repeți de două-trei ori luna următoare pentru a vedea dacă este necesar să apelezi la medicamente. În ceea ce privește colesterolul, multe studii au arătat că până și sportivii pot tolera colesterolul ridicat fără a fi conștienți de acest lucru, ceea ce înseamnă că este important să vă verificați din când în când nivelul de colesterol, așa cum vă recomandă medicul dumneavoastră.
7. Nu bei suficient ceai
Frunzele de ceai sunt bogate în antioxidanți flavonoizi, care curăță reziduurile de colesterol din vasele de sânge, luptă împotriva cheagurilor de sânge și mențin sănătatea sistemului cardiovascular. A bea între 1 și 2 căni de ceai negru pe zi reduce riscul de boli de inimă cu 25%, așa că adăugarea ceaiului în dieta ta este o necesitate, chiar și în timpul verii.
8. Nu mergi la toaletă pentru a urina atunci când simți că ai nevoie
Stresul de la locul de muncă în timpul zilei, o sarcină deosebit de importantă sau chiar dorința de a continua să dormim noaptea ne fac adesea să ne abținem să mergem la baie. Sigur, toți ne ținem din când în când, dar este important să știm că acest obicei, dacă este făcut în mod regulat, are efecte negative nu numai asupra stării noastre de spirit, ci și asupra sănătății inimii. Presiunea asupra vezicii urinare crește ritmul cardiac cu 9 bătăi pe minut și crește fluxul sanguin. Acești doi factori sunt foarte ușor de evitat, așa că ar trebui să lupți cu lenea sau jena și să mergi la baie atunci când este necesar.
9. Prea multă sare
Pentru cei cu tensiune arterială mare sau la limită, sarea este un dușman care poate provoca reținerea apei în organism, care poate forma uneori edem și în jurul inimii. Utilizați ierburi proaspete ca înlocuitor de sare când gătiți.
10. Eviți cafeaua
Cofeina are unele dezavantaje pentru sănătatea noastră, dar se dovedește că un consum moderat de cafea are de fapt un avantaj atunci când vine vorba de păstrarea inimii sănătoase. Un studiu realizat la Universitatea Harvard afirmă că persoanele care beau aproximativ 3 căni de cafea pe zi au un risc mai mic de a muri în urma unui infarct decât cei care se abțin de la cafea.
În timp ce relația dintre cei doi este încă în studiu, dr. Heath recomandă să nu evitați cafeaua și spune că atâta timp cât nu depășiți cantitatea recomandată, este cu totul posibil să fie o băutură benefică pentru sănătatea noastră.
11. Ignorați sforăitul
După cum știe orice partener al unui sforăitor, sforăitul poate fi o pacoste neplăcută. Însă, pe lângă zgomotul pe care îl provoacă, în unele cazuri sforăitul poate fi un semn al unei probleme mai grave precum apneea obstructivă în somn. Această tulburare, caracterizată printr-o întrerupere a respirației în timpul somnului, duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge și poate provoca o creștere a tensiunii arteriale.
Peste 18 milioane de americani suferă de această problemă, iar cei care sunt supraponderali sunt expuși unui risc mai mare. Dacă sforăitul te trezește în miezul nopții sau te trezești epuizat dimineața, chiar dacă ești sigur că ai dormit toată noaptea, nu ignora problema. Contactați un medic care vă poate ajuta să rezolvați problema.
12. Subestimezi importanța daunelor cauzate de fumatul pasiv
Deși legătura dintre consumul de tutun și bolile de inimă este de netăgăduit, mulți nu recunosc răul cauzat de fumatul pasiv. Un raport cuprinzător publicat în 2014 a constatat că persoanele care nu fumează, dar sunt expuse la fumatul pasiv acasă sau la locul de muncă își măresc riscul de boli de inimă cu 25-30%.
Fumatul pasiv provoacă aproape 34.000 de cazuri de deces precoce din cauza bolilor de inimă în Statele Unite în fiecare an, deoarece interferează cu funcționarea normală a inimii și a sistemului vascular.