Cum pregatea bunica dulceata ei de trandafiri, reteta si povestea ei.
In luna Mai ,trandafirul care pazea poarta de intrare in curte, era o cascada vie de flori rozalii.
Bunica pregatea dulceata din petalele lui parfumate. Strângea cate un castron mărișor de petale, atunci când soarele era puternic, cand caldura inmuia petalele. Apoi, cu foarfeca taia partea mai albicioasa a petalelor, aceea cu care aceastea se prindeau de tija verde.
Peste petale scurgea zeama de la doua lămâi si apoi le strangea bine în mâini, pana cand incepeau sa-si lase sucul rozaliu. Atunci acoperea vasul cu capac si-l lasa asa pentru câteva ore.
Între timp in cratita mare de fontă, pe care o folosea doar pentru prepararea dulceturilor. Pregatea un sirop gros din zahar si apă, pe care îl ținea la foc mic.
Punea în vas o păstaie de vanilie pe care, dupa ce-si lasa aroma o scotea.
Mi-a duc aminte ca cerea o farfurioară pe care lasa sa picure câțiva stropi fierbinți de sirop de pe lingura de lemn cu care amesteca în vas.
Dacă pe farfurioară bobitele de sirop rămâneau rotunde, insemna ca siropul este gata, dacă acestia se imprastiau, siropul mai trebuia fiert.
Cand siropul era gata, punea în el petalele framantate, le amesteca bine și apoi ținea iar vasul la foc foarte mic,pana cand petalele se ridicau la deasupra, sclipitoare si păreau ca de sticlă.
Turna dulceata in borcanele pregatite dinainte, spalate si ținute o vreme la cuptorul încălzit.
250 grame de petale de trandafir
500 ml apă
un kg zahăr
lămâie
1 baton de vanilie
Acoperea borcanele cu celofan si le lega cu sfoara, musai învârtita de cel puțin 10 ori în jurul borcanului ca să fie sigura.
Le aranja apoi în camara, care era acoperita cu hartie groasa.
Autor text Otilia Teposu- sper ca va place dulceata de trandafiri, dar si povestea!