Scortisoara, coaja de culoare roscata-cenusie, este unul dintre cele mai vechi condimente, mentionate in Vechiul Testament. Botanistii chinezi au scris despre scortisoara cu 2700 ani inainte de Hristos si o foloseau pentru combaterea febrei, reglarea digestiei si problemelor specifice femeilor. Egiptenii foloseau scortisoara, ca ingedient pentru imbalsamare.
Pentru un simplu condiment, scortisoara are nenumarate proprietati si beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Nu numai ca te ajuta sa slabesti, ceea ce se rasfrange intr-un mod pozitiv asupra starii generale a sanatatii, dar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare.
Uleiul esential de scortisoara se obtine din arborele de scortisoara, un arbore vesnic verde, originar din Asia ce creste mai ales in zonele cu sol umed. Poate ajunge pana la 15 metri inaltime, are frunze verzi si flori mici alb-galbui, care se transforma in fructe negre.
Inca din timpuri stravechi uleiul esential de scortisoara este recomandat ca cel mai puternic antiseptic, ca remediu in combaterea tusei, al durerilor de cap si in tratarea racelilor. Studiile efectuate de cercetatorii japonezi au aratat ca uleiul esential de scortisoara distruge ciupercile, bacteriile, fungii si alte microorganisme responsabile pentru infectiile stafilococice.
Cercetarile din ultimii ani au descoperit eficienta uleiului esential de scortisoara in lupta cu kilogramele.
Doamna doctor Violeta Botescu, specialist in homeopatie si acupunctura, recomanda uleiul esential de scortisoara la echilibrarea lojei energetice pamant alcatuita din organele stomac si splina-pacreas, prin reducerea poftei de dulce si a tulburarile de comportament alimentar (bulimia ca si anorexia). Doamna doctor Violeta Botescu spune ca in medicina traditional extrem-orientala boala apare ca urmare a unui dezechilibru energetic, provocat atat de factori externi cat si de cei interni, unde emotiile joaca un rol foarte important. Astfel mania ataca ficatul, tristetea – plamanul, frica – rinichiul, ingrijorarea – stomacul, bucuria excesiva (euforia) – inima. Bineinteles ca aceste organe din punct de vedere energetic sunt legate de alte organe cu care se afla in cuplu. Chinezii numesc aceste asocieri loje energetice sau elemente (apa, lemn, foc, pamant si metal).
Daca te ingrasi datorita poftei de dulce si a exceselor alimentare, inseamna ca ai un deficit energetic, un gol pe care incerci astfel sa-l umpli. Corespondenta se regaseste si in medicina europeana (alopata) atunci cand apar bolile de metabolism, cum este diabetul. Cresterea glicemiei si pofta de dulce pot fi compensate in fazele usoare, la debut, prin acupunctura si administrarea uleiului esential de scortisoara. Astfel va fi mult mai usor sa tii o dieta, sa-ti controlezi apetitul, iar portiile de alimente consumate la mese si gustari sa fie mai mici. De asemenea va fi mai usor sa inlocuiesti dulciurile cu alimente sanatoase.
Inhalarea uleiului esential de scortisoara, sau aplicarea lui pe piele, in forma diluata (intr-un ulei presat la rece), poate avea un efect favorabil. Uleiurile esentiale traverseaza bariera sange-creier si asta le face unice in vindecarea bolilor, atat la nivel fizic, cat si emotional.