Este sezonul corcoduşelor, fructele copilăriei multora dintre noi. În ciuda faptului că nu se află printre vedetele din livada verii, corcoduşele au efecte benefice asupra organismului, consumarea lor fiind recomandată.
Corcoduşele sunt bogate în vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina A, proteine, zaharuri, substanţe minerale (potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor) şi o mare cantitate de acid citric. Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu trebuie să lipsească din dieta noastră de vară. Corcoduşele conţin multă apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt. Corcoduşele sunt folositoare tuturor pentru că ajută la revigorarea şi tonificarea organismului.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de corcoduşe:
Imunitate crescută
Corcoduşele oferă organismului o cantitate semnificativă de vitamina C, ajutând astfel la combaterea infecţiilor. Oamenii de ştiinţă afirmă că există mai multă vitamină C în corcoduşele verzi decât în cele coapte, gustul acrişor fiind o dovadă în acest sens.
Tratarea anemiei
Având un conţinut ridicat de vitamina C, corcoduşele sunt excelente pentru persoanele anemice. Acestea tratează stările de oboseala, de epuizare accentuată şi accelerează regenerarea celulară, deci refacerea corpului moleşit.
Corcoduşele verzi sunt recomandate în tratarea şi prevenirea anemiilor, în formarea oaselor la copii, dar şi în menţinerea sănătăţii oaselor la adulţi şi a stărilor de oboseala şi epuizare. Atunci când sunt crude şi acre, corcoduşele sunt recomandate copiilor care au un apetit scăzut, acestea stimulând pofta de mâncare.
Optimizarea vederii
Datorită conţinutului bogat în vitamina A, consumând corcoduşe, puteţi preveni sau trata multe boli oculare.
Încetinirea îmbătrânirii pielii
Corcoduşele conţin antioxidanţi care ajută la atenuarea stresului oxidativ, responsabil pentru accelerarea îmbătrânirii.
Scăderea riscului de cancer
În afară de îmbătrânirea accelerată a pielii, stresul oxidativ creşte riscul de a dezvolta cancer. Consumând în mod regulat alimente bogate în antioxidanţi, cum sunt corcoduşele, veţi reduce riscul de a dezvolta această boală.
Corcoduşele roşii indică prezenţa altor nutrienţi preţioşi, cum este licopenul (eficient în prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina (flavonoid cu proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii) şi acid elagic (fitochimicală cu efect de purificare a sângelui), toate acestea ajutând la reducerea riscului de cancer.
Prevenirea bolilor cardiace
Potasiul, antioxidanţii şi fibrele conţinute de corcoduşe acestea scad nivelul colesterolului care poate înfunda arterele.
Cicatrizant
Corcoduşele sunt eficiente în cicatrizarea rănilor. Compresele îmbibate în sucul proaspăt de corcoduşe se aplică direct pe răni timp de câteva minute.
Atenţie! Consumul de corcoduşe nu e recomandat în situaţii de hiperaciditate gastrică, ulcer gastric sau duodenal. De asemenea, nu e bine să fie consumate împreună cu băuturile alcoolice deoarece favorizează instalarea ulcerului.