Un alt arbore pe care îl cam ignorăm este dudul. Este originar din Orient, dar aclimatizat la noi de ani buni (încât a devenit, între timp, local) și este cunoscut în special ca fiind legat de creșterea viermilor de mătase (care se hrănesc cu frunze de dud).
De la dud se pot folosi frunzele, fructele și chiar scoarța. În medicina tradițională Chineză fructele de dud erau considerate ca ”hrănitoare” pentru sânge.
Beneficiile pentru organism:
Fructele (dudele) albe sunt tonice și sunt folosite în tratarea stărilor de amețeală, de slăbiciune și în combaterea anemiei.
Stimulează digestia și tratează afecțiuni ale tractului digestiv.
Dudele sunt eficiente și în detoxificarea organismului, dacă sunt consumate dimineața pe stomacul gol, timp de câteva zile.
Extractul de dud alb este util pentru diabetici deoarece reglează glicemia; stimulează secreția de insulină și îmbunătățește metabolismul glucidic. Proprietăți antidiabetice au și frunzele de dud.
Frunzele de dud stimulează sistemul nervos.
Tot frunzele sunt eficiente și în stimularea tractului digestiv, dar și a sistemelor respirator și cardiovascular.
Scoarța de dud alb este folosită pentru a reduce febra, a calma tusea și contra durerilor de cap.
Produsele naturiste reprezintă de asemenea o bună metodă de menţinere a nivelului glicemiei sub control. Extractul de dud alb se număra printre remediile eficiente în menţinerea nivelului glicemiei în limite normale, prin absorbţia glucozei. În medicina chineză, remediul natural folosit pentru purificarea sângelui şi combatarea diabetului sunt fructele de dud alb. Căutați în farmacii produse realizate din aceste fructe și întrebați medicul sau farmacistul despre eficacitatea lor și metoda de tratament.
Sursa: Slow Food Iasi Convivium