Inflorirea lalelelor in ghivece
Pentru asta, bulbii de lalele, au nevoie de 8-16 saptamani, petrecute in intuneric si racoare de aproximativ +5 °C. Desigur aceasta temperatura nu trebuie sa fie constanta, dar variatiile de temperatura n-ar trebui sa depaseasca +/- 5 °C.
Ideal este un beci, garaj neincalzit, camara, subsol, bazinul de la apometru, sura, etc… . Important este sa fie intuneric si temperaturi scazute, dar nu ger puternic. In cazul in care nu avem o astfel de posibilitate, mai exista o modalitate, dar este mai greu de realizat si necesita munca suplimentara.
Putem planta bulbii de lalele in ghivece, pe care ulterior le punem in sol, la o adancime de aproximativ 15 cm adancime, urmand ca dupa trecerea celor 2-3 luni de la plantare, sa-i putem scoate la lumina. Dupa scoaterea lor la lumina, ele vor inflori in aproximativ 2-3 saptamani.
Desigur perioada necesara pentru a stimula bulbii sa infloreasca depinde si de momentul plantarii bulbilor. Daca ii plantam in septembrie, vom avea nevoie de 16 saptamani de racire fortata, pentru a stimula inflorirea lalelelor.
In timp ce pentru plantarea lor la inceput de decembrie, va reduce acest timp la doar 8 saptamani.
IATA CEI 5 PASI NECESARI:
1. Achizitionarea si/sau pregatirea bulbilor ghivecelor si a substratului folosit:
Ghiveciul neaparat gaurit pe fund, ar trebui sa fie de minim 2 ori mai adanc decat diametrul bulbilor. In acelasi ghiveci, este recomandat sa plantam acelasi soi de lalea, deoarece majoritatea nu vor inflori in acelasi timp sau la aceeasi inaltime si nu vom fi multumiti de rezultat.
2. Plantarea bulbilor:
Se umple ghiveciul pana la 2/3-imi cu pamant, dupa care se plaseaza bulbii in ghivece, se pot pune cate incap una langa alta, dar fara sa se atinga bulbii intre ei. Daca plantam in ghivece mici cu putini bulbi, este recomandat sa ii plantam identic, daca ne uitam bine la bulbii de lalele, acestea nu sunt perfect rotunde, ele au o parte tesita, dreapta, din aceea parte va apare bobocul floral, din partea rotunda va apare intotdeauna frunzele. Ii acoperim cu pamant, astfel incat sa fie complet acoperite sau sa se vada doar varful bulbilor.
3. Udarea si plasarea ghivecelor cu bulbi:
La intuneric si temperatura scazuta, intre +1 si +8 C, cu o variatie mica de temperatura, pe cat posibil. Udarea se face cu apa in abundenta, dar ulterior se scurge surplusul de apa. Bulbii vor mucegai in apa baltita, deci nu lasati farfurie sub ghivece.
4. Se verifica ulterior periodic, o data pe saptamana:
– umiditatea din ghivece, daca pamantul este ud, nu se uda, este bine sa se zvante usor pamantul inainte de o noua udare. Se verifica si starea bulbilor, in plus, bulbii care iasa din pamant, fiind impinse de radacinile care cresc, le fortam usor inapoi in sol.
5. Mutarea la lumina si caldura:
– ghivecele care au petrecut destul timp la intuneric si carora le-au iesit radacinile pe fundul si pe deasupra ghivecelor, si au inceput sa incolteasca, pot fi mutate la loc insorit si calduros, la temperatura camerei de 18-20 C, si soare direct.
– ele vor creste vazand cu ochii, ajungand in 2-3 saptamani sa infloreasca.
– daca au inflorit, este recomandat sa mutam ghivecele undeva mai la umbra si o temperatura mai moderata, intre 10-15 C, pentru a prelungii durata de inflorescenta.
Am citit in mai multe locuri, ca in primele 3 saptamani de la plantare, este recomandat sa le pastram la o temperatura de 10-12 C, pentru a stimula cresterea radacinilor. Dar eu personal nu am procedat astfel, si tot au inflorit frumos lalelele. Insa pentru cei ce au timp si chef de experimente, pot face o comparatie intre aceste metode.
Tip:
– Dupa ce am reusit sa inflorim cu succes lalelele, le putem planta in ghivece decorative fara probleme, doar le scoatem din ghiveciul in care au stat toata iarna, si le transplantam in noile ghivece, care trebuie sa fie mai mari.
– Suporta transplantarea fara probleme. Nu va faceti griji ca veti ramane cu bulbii in mana, radacinile vor sustine pamantul in care au fost plantate, ele intrepatrund fiecare centimetru de pamant.
Sursa: Plant-Shop