Tunderea atenta, la momentul potrivit, ajuta la mentinerea trandafirilor. Cu toate ca recomandarile specifice pentru diversele tipuri de trandafiri variaza, exista cateva tehnici care se aplica la toate cazurile. Trebuie sa incepeti tunderea unui trandafir prin indepartarea crengilor uscate, deteriorate, bolnave, subtiri, slabite sau incurcate. Indepartarea florilor ofilite si indepartarea lastarilor sterili sunt operatii de tundere obisnuite pentru anumite tipuri de trandafiri. Culegeti unii din acesti trandafiri si aduceti-i in casa pentru a va infrumuseta si inmiresma camerele; si aceasta este o modalitate de tundere!
Unelte si echipamente
Pentru tunderea trandafirilor, aveti nevoie de o foarfeca de tuns si un cleste de taiat. Pentru corectari sau pentru tufele masive de trandafiri, este posibil sa aveti nevoie si de un ferastrau pentru tundere. Daca stiti ca plantele sunt infectate cu o boala (taciune sau gale), dezinfectati uneltele scufundand sau stergand lamele cu alcool izopropilic dupa fiecare tundere sau macar cand treceti de la o planta la alta. Vopsirea capetelor tunse cu clei de lemn poate ajuta sa evitati ca viermii sa intre in tulpini. Pentru tulpinile mici, aplicati cleiul direct din sticla sau din tub; pentru cele mari, aplicati cleiul – dintr-o cutie – cu o perie mica, ieftina, pe care sa o aruncati dupa aceea. Protejati-va mainile si bratele de ghimpi cu o pereche buna de manusi groase. Manusile lungi sunt perfecte mai ales pentru tunderea trandafirilor.
Cand trebuie efectuata tunderea?
O tundere corecta incepe din momentul plantarii. Daca plantati un trandafir dintr-un soi cu radacinile dezgolite, cercetati radacinile. Radacinile sanatoase sunt in mod normal de culoare deschisa, ferme si fibroase si se tund numai daca este absolut necesar. Tundeti, orice radacina care este rupta, uscata, moarta sau putrezita. Deschideti radacinile in groapa sapata, apoi acoperiti cu pamant si udati din belsug.
In ceea ce priveste soiurile crescute in container, scoateti ghiveciul si eliberati toate radacinile inconjuratoare. Puneti ghemul de radacini in groapa, umpleti cu pamant si udati abundent planta. Dupa ce ati pus planta in pamant, indepartati orice crengute moarte, deteriorate sau slabite.
Asigurati-va ca ati taiat pana la lemnul sanatos sau pana la lastarii indreptati in directiile in care doriti ca planta sa creasca. In ceea ce priveste trandafirii deja fixati, cel mai bun moment pentru o tundere masiva, este, in
general, iarna tarziu sau primavara devreme. Lastarii umflati de pe tulpini sunt un semn clar ca momentul este potrivit. In timpul sezonului, indepartati orice tulpini moarte sau care sunt pe moarte, imediat ce le-ati observat. Daca nu cresteti un trandafir pentru fructele sale spectaculoase, taiati florile cand se ofilesc. Totusi, acest tip de tundere va incuraja cresterea, asa ca nu mai indepartati florile ofilite la sfarsitul verii. In caz contrar, este posibil ca noua portiune crescuta sa nu aiba timp sa se fortifice inainte de venirea sezonului rece si este posibil ca planta sa moara sau sa fie deteriorata la primul inghet din iarna.
Cum se efectueaza tunderea?
Indepartati tulpinile moarte sau bolnave. Daca trebuie sa tundeti o tulpina intreaga, taiati-o pana la pamant sau pana la legatura altoiului; altfel, taiati pana la lemnul sanatos, cel putin 2.5 cm sub punctul in care orice tip de deteriorare mai poate fi evident. Daca centrul tulpinii este intunecat sau decolorat in continuare, taiati pana cand maduva devine alba.
Cautati si taiati orice tulpini slabite sau fusiforme(rasucite) care sunt mult mai subtiri decat celelalte. Daca observati doua crengute care se incolacesc sau care se freaca, indepartati una dintre ele. Efectuati fiecare taiere la 6mm deasupra unui lastar, la un unghi de 45 de grade de lastar. Este indicat sa taiati pana la un lastar care este indreptat in directia contrara centrului plantei pentru a incuraja cresterea inspre exterior si pentru o mai buna circulatie a aerului.
Indepartarea drajonilor
Este recomandabil sa controlati cresterea oricarui drajon pe care il vedeti aparand din radacini. Ceea ce creste din acesti drajoni este adesea mai robust decat varfurile. Daca nu aveti grija de ei, drajonii pot incomoda cresterea plantei in zonele dorite.
Pentru a indeparta corect un drajon, razuiti pamantul de la baza lui si taiati-l de la locul unde se uneste cu radacina. Aceasta tehnica indeparteaza orice lastari in hibernare care ar putea exista in punctul unde drajonul
se uneste cu radacina. Nu taiati pur si simplu drajonul de la nivelul solului, deoarece este posibil ca mai multi drajoni sa apara si va trebui sa va ocupati de ei mai tarziu!