Unul dintre factorii de risc majori pentru formarea de piatră renală este aportul mare de oxalat din dietă. Cercetătorii recomandă un aport de 40 până la 50 mg de oxalat pe zi prin dietă, pentru a preveni formarea de pietre la rinichi.
Alimente bogate în oxalați care trebuie evitate
1) Sfecla (inclusiv frunzele),
2) Spanacul,
3) Rubarba,
4) Proteinele animale,
5) Nucile,
6) Tărâțele de grâu,
7) Prea mult sodiu (sare) în dietă,
8) Pudra de cacao și ciocolata
9) Migdale și caju
10) Cartofi coapți cu coajă sau cei prăjiți și cei dulci
11) Vitamina C. Prea mult poate face ca organismul dvs. să producă oxalat. Așadar, nu luați mai mult de 500 mg pe zi.
12) Alimentele procesate. Fosforul este un aditiv și conservant obișnuit. Citiți eticheta pentru ingrediente începând cu „phos”, pe acelea trebuie să le evitați.
Sfecla, cea mai periculoasă
Sfecla este unul dintre alimentele cele mai bogate bogate în oxalați, alături de spanac, rubarba și multe altele. În 100 g de frunze de sfeclă există 610 mg de oxalat. În 100 mg sfeclă fiartă, există aproximativ 675 mg oxalat.
Studiile arată că fierberea sfeclei poate fi cea mai bună modalitate de a consuma aceste legume rădăcinoase, reducând în același timp riscul de pietre la rinichi – pentru că fierberea reduce cantitatea de oxalați.
Ce simptome dau pietrele la rinichi
Simptomele care ar trebui să te facă să te gândești că ai putea avea calculi renali sunt: dureri severe la nivelul spatelui, abdomenului inferior sau inghinale, care pot fi, de asemenea, însoțite de febră, frisoane sau simptome asemănătoare gripei. Urinarea poate fi dureroasă sau mai frecventă decât de obicei. Urina poate apărea tulbure sau sângeroasă.