Remedii naturiste

Alimentele care te ajută să scapi de Ficatul Gras – 5 remedii alimentare pentru Steatoza Hepatică

 

 

Alimentele care te ajută să scapi de Ficatul Gras – 5 remedii alimentare pentru Steatoza Hepatică

 

Ficatul gras se caracterizează cu o acumulare de grăsimi în celulele acestui organ, mai ales excesul de trigliceride. Există două tipuri de ficat gras: cel alcoolic și cel non alcoolic.

Ficat gras alcoolic

Desigur, cauza este consumul de alcool. Prin consumul îndelungat și constant de alcool, ficatul de deteriorează și în cele din urmă, după aproximativ 10 ani de consum de alcool, apare ciroza hepatică.

Vestea bună este că ficatul poate redeveni sănătos dacă pacientul renunță la alcool complet, înainte de a ajunge la ciroză. Ficatul gras alcoolic este o afecțiune reversibilă care nu are nevoie de tratamente medicale dacă se renunță la alcool.

Ficat gras non alcoolic

Nici medicii nu știu exact cauza ficatului gras non alcoolic, însă au observat că apare cu precădere la persoanele care au pre diabet și diabet, colesterol mărit, nivelul exagerat de mare de trigliceride serice, hipertensiune și la cei care suferă de obezitate.

Ficatul gras non alcoolic este o afecțiune care, de regulă, nu ne avertizează cu simptome. Analizele de rutină prin care se descoperă valori modificate ale funcției hepatice sunt, de obicei, sunt cele care indică faptul că este posibil să există o problemă. Urmele de îndoială se spulberă complet în urma unei ecografii abdominale.

Acum, o veste bună și una rea: încă nu există un medicament standard care este capabil să vindece ficatul gras, dar putem ține dietă pentru a preveni inflamarea ficatului (care duce la steatohepatită).

Vorbim despre dietă, nu despre a face foamea

Din fericire, lista de alimente permise este una generoasă. Mai mult, sunt câteva alimente extrem de indicate care ajută organismul să repare celulele hepatice deteriorate.

Dieta recomandată în ficatul gras are ca scop reducerea aportului de calorii și creșterea consumului de fibre, proteine complexe și de carbohidrați: te vor face să te simți sătul și îți vor oferi energia necesară.

De asemenea, include alimente capabile să reducă inflamația din corp și să ajute organismul în procesul de reparare celulară.

Înainte de a vorbi despre alimentele recomandate, să le vedem pe cele interzise

Cel mai mare inamic al acestui organ este zahărul, care crește nivelul grăsimilor din ficat. Lista continuă cu prăjelile și sarea, care se exclud complet din dietă, împreună cu cerealele rafinate.

De asemenea, nu se recomandă nici orezul alb, pâinea albă și pastele. Acestea se vor înlocui cu orezul brun, cu paste și pâine din cereale integrale.

Lista continuă cu grăsimile saturate conținute de carnea de porc și de vită. Aceste grăsimi contribuie la acumularea grăsimilor în jurul organelor, inclusiv a ficatului. Astfel, se recomandă înlocuirea cărnii de porc și de vită cu carnea slabă de pui, curcan sau pește.

Chiar și în cazul ficatului gras non alcoolic, consumul de alcool este interzis pe durata dietei. De menționat este că această dietă se ține minim 6 luni de zile pentru cele mai bune rezultate.

Acum, să vedem alimentele recomandate

Primul pe listă este usturoiul. Este esențial în cadrul dietei pentru steatoză hepatică, întrucât are beneficii mari: ajută în reducerea grăsimilor.

Alimentele care conțin acizi grași Omega-3 au o contribuție majoră în reglarea nivelului grăsimilor din ficat și al lipoproteinelor cu densitate ridicată (colesterolul „bun” HDL). Găsim acești acizi grași în sardine și somon, în semințe de in și nuci.

Se recomandă și soia, pentru conținutul de antioxidanți (izoflavonoizi) care au capacitatea de a ajuta la optimizarea sensibilității la insulină, precum și la reducerea nivelului de grăsimi din organism.

Nu în ultimul rând, se recomandă și cafeaua. În afară de faptul că oferă energie, îmbunătățește și metabolismul și reduce inflamația. Alături de cafea, se recomandă și ceaiul verde care scade nivelul de grăsime din sânge și din organism.