De cele mai multe ori, atunci cand ne trezim cu mainile sau cu picioarele amortite, senzatia este urmata de intepaturi. Factorul principal, care duce la aparitia acestor probleme este blocarea nervilor sau a vaselor sangvine. Ai mare grija insa, deoarece aceasta senzatie poate fi un simptom al bolilor grave, care necesita ingrijire medicala.
Cele mai periculoase 5 boli ce au ca simptome amortirea mainilor sau picioarelor
1. Osteocondroza vertebrala
Compresiunea la nivelul nervilor, din zona cervicala, a coloanei vertebrale, poate provoca amortirea mainilor, dureri de cap sau dezorientare.
2. Scleroza multipla
Aceasta boala poate afecta invelisul proteic al fibrelor nervoase, drept urmare scade sensibilitatea si poate aparea amorteala mainilor sau picioarelor.
3. Diabet zaharat si anemie falciforma
Aceste doua boli duc la incetinirea circulatiei sangvine in membre, iar unul din simptome este amortirea mainilor.
4. Nevralgie cervico-brahiala
Este o boala periculoasa ce provoaca inflamatii la nivelul umarului, conducand la amortirea mainilor.
5. Accident vascular cerebral
Aceasta este poate cea mai periculoasa cauza a amortelii de la nivelul mainilor. Daca va amortesc si picioarele, aveti dureri de cap constante, probleme cu vederea si vorbire ingreunata, apelati de urgenta la medic, poate fi vorba de un accident vascular cerebral!
Cauzele amortelii
Amorteala este resimtita de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare si inferioare si poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor si de compresie, aparuta ca urmare a statului prelungit intr-o anumita pozitie. Pentru spondiloza cervicala, amortirea mainilor este semn patognomonic.
Simptomele amortelii:
Amorteala membrelor poate include senzatii precum:
– Arsura;
– Pierderea sensibilitatii membrului afectat;
– Durere la atingeri usoare;
– Furnicaturi.
Cand trebuie sa te prezinti la medic daca prezinti amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor
Ar trebui sa stabilesti o vizita la medic daca amorteala se manifesta cu precadere la nivelul degetelor de la maini sau picioare si daca simptomele se inrautatesc fara o cauza anume.
Cand este amorteala o urgenta medicala
Amorteala pe o parte, dificultatile de vorbire, gandirea confuza si slabiciunea ori paralizia fetei pot semnala prezenta accidentului vascular cerebral, asa ca nu ignora astfel de simptome si adreseaza-te de urgenta medicului daca apar. De asemenea, daca amorteala este insotita de dureri severe de cap, pierderea constientei, confuzie si dificultati de respiratie, solicita imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumora cerebrala.
Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amortelii
Pentru determinarea cauzelor amortelii, medicul poate solicita mai multe investigatii, daca istoricul medical si examinarea clinica (testarea reflexelor, a rezistentei musculare si a functiilor senzoriale) nu indica un raspuns clar. Acestea pot include: analize de sange si urina (hemograma, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN si tomografie computerizata.
Tratamentul amortelii
Optiunile de tratament pentru amorteala variaza in functie de cauza descoperita in urma testelor medicale. In cazul spondilozei vervicale si alte procese degenerative osteoarticulare, hernie de disc sau sindromul tunelului carpian se recomanda fizioterapia sau interventia terapeutica reparatorie chirurgicala. Pentru diabetici este foarte importanta reglalarea nivelului glicemic cu ajutorul medicatiei si al dietei, pentru ca altfel. la furnicaturi si amortelile se vor adauga parestezii, care duce la pierderea sensibilitatii dureroase la maini si picioare, pacientii putand sa se raneasca, fara ca macar sa realizeze si in consecinta sa trateze corect.