Ingrediente:
- 1 cană de lapte proaspăt cald
- 2 căni de apă caldă
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 1 ou
- 1 lingura drojdie uscata
- 6 căni de făină (aproximativ 600 g)
Umplutură (opțional):
- 500 g brânză (feta).
- 1 legatura de patrunjel proaspat
Pentru a întinde aluatul:
- 125 g unt
- 60 ml ulei
Și mai mult:
- 1 ou
- susan, chimen, chimen negru…
Mod de preparare:
Amestecați laptele călduț și apa într-un castron adânc, adăugați drojdia, zahărul, uleiul și oul la temperatura camerei.
Amestecați bine, apoi adăugați sarea și începeți să adăugați treptat făina. Se amestecă cu o lingură.
Când aluatul se îngroașă, frământați aluatul cu mâna. Ar trebui să fie moale, dar separat de părțile laterale ale vasului.
Se acoperă cu folie de plastic și se lasă într-un loc cald să crească timp de 40 de minute.
Pentru umplutură: amestecați ingredientele.
Pentru intindere: se topeste untul si se amesteca cu uleiul.
Framanta putin aluatul crescut pe o suprafata infainata, apoi imparti-l in 10 parti. Modelați fiecare într-o minge. Acoperiți-le cu o pungă și lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute.
Luați o minge și rulați-o într-o crustă mare și subțire. Dacă este necesar, stropiți cu făină pentru a nu se lipi. Ungeți crusta cu unt topită, apoi începeți să o pliați ca pe un foietaj.
Ungeți fiecare suprafață nouă la pliere. Aranjați „cuburile” sau „plicurile” împachetate sub folie sau un plic pentru a nu se usuca în timp ce întindeți aluatul rămas.
Apoi luați primul cub și întindeți-l ușor cu un sucitor.
Aranjați umplutura pe lungime.
Rulați cu grijă și aranjați pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Tăiați rulourile în bucăți mai mici, ca niște rulouri. Ungeți blatul cu ou bătut și presărați cu semințe dacă doriți.
Coacem in cuptorul preincalzit la 190 de grade pana se rumenesc frumos.
Pofta buna!