In ciuda reputatiei sale rele de a provoca balonare si flatulenta la unii oameni, varza are multe proprietati sanatoase, detinute de toate soiurile acestei legume cu frunze. Diferite studii au aratat ca varza poate reduce riscul de a dezvolta un spectru larg de boli, de la diabet la boli de inima.
Beneficiile consumului de varza se extind dincolo de posibilele utilizari preventive; varza are si numeroase intrebuintari practice precum vindecarea ranilor usoare si imbunatatirea digestiei.
Reducerea durerilor
Frunzele de varza pot fi folosite pentru a atenua durerile si a reduce inflamatia. Un studiu de la Universitatea din Missouri a identificat faptul ca apigenina, un flavonoid continut de varza, si care detine proprietati anti-inflamatorii, este un analgezic eficient. Pentru durerile usoare, poti aplica o compresa din frunze de varza astfel:
• Spala si usuca o mana de frunze de varza.
• Zdrobeste usor frunzele apoi aplica-le pe zona inflamata sau dureroasa.
• Foloseste un bandaj sau un plasture adeziv pentru a fixa frunzele pe pozitie.
• Lasa frunzele de varza sa actioneze peste noapte.
• Schimba compresa in fiecare zi.
Nota: Poti folosi orice fel de frunze de varza, dar cele mai eficiente tind sa fie foile de varza rosie.
Reducerea riscului de atac de cord
Antocianina, un pigment solubil in apa continut de varza rosie, s-a dovedit eficienta pentru reducerea inflamatiei. Si polifenolii din varza s-au dovedit eficienti, in cantitati mari, in reducerea tensiunii arteriale, protejand astfel sanatatea inimii. Pentru prevenirea bolilor de inima, ia in considerare urmatoarele:
• Foloseste varza in stare cat mai cruda, pentru ca aceasta sa isi pastreze toti nutrientii.
• Foloseste frunze de varza in loc de salata.
• Mananca zilnic cate 2 linguri de varza gatita.
• Bea zilnic cate o cana de suc de varza.
Varza murata joaca un alt rol important in sanatatea digestiei. Probioticele continute de varza preparata murata cresc absorbtia vitaminelor si mineralelor. Enzimele din alimentele fermentate ajuta, de asemenea, la stimularea digestiei. Pentru problemele stomacale legate de digestie consuma varza astfel:
• Cruda, fie ca atare, fie adaugata la mancaruri, pentru vindecarea constipatiei.
Sub forma de capsule cu suc concentrat pentru vindecarea ulcerelor gastrice.
• Sub forma de suc (de varza verde sau alba), intre mese, pentru a reduce diareea.
Gestionarea diabetului de tipul 2
Asociatia Americana de Diabet Zaharat a constatat ca varza poate incetini in mod natural absorbtia zaharului in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tipul 2 si a persoanelor cu risc de a dezvolta aceasta forma foarte comuna a bolii. Varza este bogata inclusiv in fibre alimentare, care ajuta la absorbtia glucozei in exces. Pentru gestionarea diabetului zaharat, iar in considerare urmatoarele:
• Consuma varza pe post de garnitura de cel putin 3 ori pe saptamana.
• Bea suc de varza de cel putin doua ori pe zi.
• Consuma varza fiarta cu putina lamaie pentru un plus de gust.
Accelerarea vindecarii ranilor
Una dintre caracteristicile unice ale verzei este proprietatea de a incuraja vindecarea ranilor. In scopul vindecarii de rani, se recomanda sa prepari varza astfel:
• Spala si usuca frunzele de varza verde.
• Foloseste un rulou de patiserie pentru a aplatiza frunzele si taie frunzele in marimea potrivita.
• Pune frunzele subtiate astfel in cuptor si incalzeste-le circa 5 minute.
Nota: Frunzele folosite trebuie inlocuite la interval de 4-5 ore.
Frunzele proaspete de varza dreneaza si absorb puroiul format sub unghiile incarnate. Pentru aceasta aplicatie, foloseste frunzele astfel:
• Fixeaza frunzele pe zona de aplicatie prin infasurarea cu un bandaj de tifon.
• Lasa frunzele sa actioneze peste noapte pe zona afectata.
• Inlocuieste zilnic frunzele folosite cu altele proaspete pana la vindecarea completa a zonei afectate.
Ceea ce este cu adevarat grozav este ca varza are o mare varietate de intrebuintari, fie singura, fie ca parte dintr-un amestec. In combinatie cu afine, ceai de musetel si nasturel, varza devine un tratament topic excelent pentru vindecarea eczemelor.