Ingrediente:
- 500 g orez cu bob rotund
- 2 litri de lapte
- 250 g zahăr
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 100 g cacao
- 6 ouă
- 100 g unt lichid
- 1 kg cirese
- 30 g zahăr
- Suc de portocale proaspat stors
- 10 g amidon pentru ingrosare
- 40 ml apa pentru ingrosare
- 6 portocale
- 500 g ciocolata alba
- coaja de portocala pentru decor
- 1 baton de ciocolata optional
Mod de preparare:
Gatiti orezul rotund cu zaharul si aroma de vanilie in lapte timp de aproximativ 15 minute, amestecand regulat. Lăsați apoi budinca de orez să se răcească.
Topiți ciocolata albă, scufundați fiecare portocală pe jumătate și lăsați ciocolata să se întărească.
Amesteca budinca de orez cu cacao, ouale si untul lichid.
Separați cu grijă ciocolata albă solidificată de portocale. Apoi tăiați trei portocale în jumătate și stoarceți-le, adunând sucul. Puneți jumătățile de portocale, cu cusătura în jos, într-o tavă unsă cu arc.
Apoi turnați aluatul de budincă de orez cu ciocolată în tava cu arc și coaceți timp de 80 de minute la 180°C (mod convecție). Lăsați apoi prăjitura cu budincă de orez să se răcească.
Între timp, sâmbureți cireșele. Se caramelizează apoi zahărul într-o cratiță, apoi se adaugă sucul de portocale proaspăt stors și cireșele.
Fierbeți amestecul timp de aproximativ 10 minute, amestecând regulat, până când se formează un compot de cireșe suculent. Sfat: Îngroșați compotul de cireșe cu puțin amidon și apă dacă este necesar.
Întoarceți budinca de orez răcită și îndepărtați cu grijă jumătățile de portocale. Umpleți golurile cu compot de cireșe.
Acoperiți fiecare scobitură cu o cupolă de ciocolată albă și decorați prăjitura cu budincă de orez cu coajă de portocală rasă.
Dacă doriți, puteți topi o tabletă de ciocolată și o turnați peste cupolele albe în momentul servirii. Acestea încep să se topească și creează un efect cu totul special.
Pofta buna!