Ingrediente:
Lapte – 250 ml
Drojdie proaspata – 21 g
Zahar – 130 g
Sare – ½ lingurita
Zahar vanilat – 3 lingurite
Ou – 1 bucata
Albus – 1 buc.
Faina de grau – 550 g
Unt – 80 g
Pentru ungere:
Galbenusul – 1 buc.
Lapte – 1 lingura
Mod de preparare:
Toate produsele pentru test trebuie să fie la temperatura camerei. Laptele trebuie încălzit până la cald (35-37°C)
Turnați laptele cald într-un castron adânc. Adăugați 1 lingură de zahăr din cantitatea totală și drojdie. Se amestecă până când drojdia se dispersează și zahărul se dizolvă.
Adăugați câteva linguri de făină din cantitatea totală. Se amestecă și se lasă amestecul timp de 10-15 minute, astfel încât drojdia „funcționează” și să apară o spumă luxuriantă la suprafață.
Adăugați zahărul rămas în aluat, adăugați sare, adăugați zahăr vanilat. De asemenea, adăugați 1 ou întreg și 1 albuș. Amesteca.
Adaugam faina cernuta in prealabil in bucati si framantam aluatul. În primul rând, frământați aluatul cu o spatulă sau o lingură, iar când devine mai gros, folosiți mâinile.
Adaugati faina in aluat pana incepe sa isi mentina forma. De regulă, acest lucru necesită 550 de grame de făină. Aluatul ajunge să fie lipicios, dar nu se lipește de mâini sau de suprafața de lucru.
Amestecați pe rând untul, pretăiat în bucăți, în aluat. Adăugăm piesa următoare numai după ce a intervenit cea anterioară. Aluatul va începe imediat să „se strecoare”, dar literalmente după un minut va deveni din nou neted și omogen.
Cu fiecare bucata de unt, aluatul va deveni mai placut la atingere, flexibil si nelipitor de maini, deci nu este nevoie sa mai adaugati faina. Durează aproximativ 10 minute pentru a frământa.
Rulați aluatul într-o bilă și puneți-o într-un bol uns cu puțin ulei vegetal. Acoperiți partea de sus a vasului cu folie alimentară și faceți o mică gaură pentru a permite aluatului să „respire”.
În loc de folie, puteți acoperi vasul cu un prosop umed. Se lasa aluatul la loc cald pana isi dubleaza cel putin volumul. Aceasta durează aproximativ 1 oră.
Aluatul finit se dovedește pufos și aerisit. Frământați-l bine, astfel încât chiflele să ajungă fin poroase.
Împărțiți aluatul în 15 părți. Rulați fiecare bucată de aluat într-o bilă și așezați-o pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt în rânduri.
Acoperiți blatul chiflelor cu folie și un prosop și lăsați încă 40 de minute pentru ca acestea să crească și să crească în volum.
Se amestecă gălbenușul cu lapte și se unge suprafața chiflelor cu o pensulă de patiserie.
Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 20 de minute. Verificăm pregătirea chiflelor cu o frigărui – ar trebui să rămână uscată și curată.
Dacă chiflele se rumenesc brusc prea mult în timpul coacerii, acoperiți blatul cu folie.
Serviți chiflele calde sau răcite cu ceai, lapte, cacao sau compot. Este foarte gustos!
Pofta buna!