Dischinezia biliară, sau ‘’bila leneşă’’, este o tulburare care apare în evacuarea bilei din vezicula biliară, fiind favorizată de abateri de la regimul alimentar. Alimentaţia bogată în grăsimi îngreunează eliminarea bilei.
Grăsimile prost digerate suferă în intestin un proces de fermentaţie, cu eliberare de gaze şi spasm intestinal (de unde şi senzaţia de balonare şi durere resimţită de cei cu fierea leneşă, după o masă copioasă).
Dischineziile biliare se manifestă prin dureri abdominale, greţuri, vărsături, meteorism abdominal, senzaţie de ‘’amar în gură’’, dureri de cap, etc.
Persoanele care se confruntă cu o bilă leneşă pot face o cură cu unul dintre următoarele ceaiuri:
Ceai de anghinare
Se pune 1 linguriţă de părţi aeriene uscate şi mărunţite în 125 ml. de apă plată, se lasă la macerat timp de 8 ore, după care filtrează. Maceratul se păstrează, iar planta rămasă se opăreşte cu încă o jumătate de cană de apă. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se filtrează şi se amestecă cele două extracte.
Se beau câte 2-3 căni de infuzie pe zi. Se ţine cură de 20-30 zile, se face 1 lună pauză, iar la nevoie, se reia tratamentul. Ceai de brusture Într-un litru de apă fierbinte se adaugă 2-4 linguri de rădăcină mărunţită de brusture. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se filtrează. ♣ Ceaiul se consumă pe tot parcursul zilei, timp de 1 lună.
Ceai de sunătoare
Peste 1 linguriţă de plantă se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. ♣ Se beau 2-3 căni pe zi, timp de 2-3 săptămâni.
Ceai de pătrunjel
Un kilogram de rădăcină de pătrunjel se spală bine şi se fierbe în 2 litri de apă, până când lichidul scade la 1 litru. Se strecoară. ♣ Din lichidul rămas se bea câte 1 păhărel, pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, până la terminarea preparatului. La nevoie, cura se repetă în aceleaşi condiţii.
Ceai de păpădie
Peste 2 linguriţe de frunze mărunţite se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. ♣ Se beau 2 căni pe zi, timp de 5 săptămâni.
Ceai din amestec de plante
Se prepară un amestec, în cantităţi egale, din: coada-şoricelului, sunătoare, măceşe, mătase de porumb, turiţă-mare, păpădie, rostopască şi frunze de mentă. Din acest amestec se ia 1 lingură care se fierbe într-o cană cu apă timp de 5 minute, după care se lasă la infuzat 15 minute,apoi se strecoară. Se poate îndulci cu puţină miere. ♣ Se bea câte 1 cană înaintea meselor principale, în cură de 10 zile.
Sursa: Top Remedii Naturiste