1. Cetatea Alba Iulia
În inima unuia dintre cele mai frumoase oraşe din România se află Cetatea Bastionară Alba Carolina, care păstrează mărturiile istorice şi culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului român. După restaurare, cetatea a devenit un punct de atracţie turistică şi un simbol al oraşului. Aici poate fi vizitată Sala Unirii şi celula în care a stat Horea înainte să fie executat.
„Niciun alt oraş din Transilvania nu a adunat la un loc atâtea momente cruciale şi simboluri. Cu mii şi mii de ani de istorie, Alba Iulia reprezintă o oglindă fermecătoare în care fiecare dintre grupurile etnice din Transilvania îşi pot descoperi vigoarea şi tradiţiile de altădată. Inima oraşului o reprezintă cetatea Alba Carolina, cea mai reprezentativă fortăreaţă bastion din România şi sud-estul Europei”, arată portalul.
2. Castelul Peleş
Acest castel care datează din secolul XIX a fost construit de regele Carol I şi este considerat unul din cele mai frumoase castele ale Europei”, scrie tripadvisor.
3. Piaţa Mare din Sibiu
Piaţa Mare se află în centrul istoric al Sibiului, unde sunt, de asemenea, monumente istorice importante, multe dintre ele parte din patrimoniul UNESCO.
4. Salina Turda
Considerat unul dintre cele mai tari locuri subterane din lume intr-un top Business Insider, Salina Turda se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Aceasta este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, iar imbinarea armonioasa intre mediul natural si sarat al minei cu elementele de design minimaliste si modern creeaza o atmosfera unica.
5. Mânăstirea Voroneţ
”Un loc frumos şi special. Cer albastru, albatru de Voroneţ, ochii albaştri ai fetiţei mele…pur şi simplu perfect. Raiul pe pământ”, scrie unul din utilizatorii portalului.
6. Biserica Stavropoleos
Un loc deosebit aflat în mijlocul centrului vechi din Bucureşti este reprezentat de această renumită biserică. Împreună cu alte clădiri care au format o mănăstire, a fost construită în anul 1724 de către un călugar grec, în curtea hanului său. Biserica are o curte interioară deosebită, cu coloane din piatră bogat ornamentate, care sprijină arcadele cu motive orientale, fiind amenajată de arhitectul Ion Mincu la începutul secolului XX.
7. Castelul Corvinilor
Printre cele mai fotografiate obiective turistice din Romania, castelul Crovinilor este un monument arhitectural ce dateaza din secolul al XVI-lea si este reprezentativ pentru arta feudala gotica din Europa. „Dacă vrei să ştii cum a fost un castel în diferite momente ale istoriei, ăsta e cel mai bun loc în care să vezi aceste lucruri. Este un castel adevărat unde poţi vizita fiecare loc din interior şi unde sunt explicaţii perfecte pentru fiecare dintre obiective. Dacă ai ocazia să vii aici, ar trebui să o faci”, scrie unul din utilizatorii portalului.
8. Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet
„Am petrecut câteva ore în muzeu cu ghidul nostru. Ne-a explicat la ce era folosită fiecare cameră, şi ne-a povestit din amintirile sale din perioada comunistă. Perioada petrecută în acest muzeu plin cu foarte multe detalii a fost sobră şi memorabilă”, scrie un turist american pe tripadvisor.
9. Piaţa Sfatului din Braşov
„Un loc minunat de vizitat, străzi şi magazine frumoase, plăcut pentru hoinăreală, stat în cafenele. Puteţi cumpăra covrigi şi să mâncaţi prăjituri excelente cum e cremşnitul cu vanilie sau profiterolul cu ciocolată la una din patiseriile de pe stradă în loc să faceţi cumpărături”, scrie unul din utilizatori pe portal.
10. Delta Dunării
Un loc de o frumusete deosebită şi al treilea ca mărime din lume, Delta Dunării impresionează orice turist pein biodiversitate. Delta s-a format de-a lungul a 10.000 de ani și continuă să crească încă și astăzi, fiind considerată cel mai tânăr pământ românesc. Este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din anul 1990 este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerată rezervație a biosferei.
În momentul de față, suprafața Deltei este de peste 5.700 km², cu 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind întâlnite doar în România. Un loc aparte în flora Deltei îl ocupă Pădurea Letea, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Peisajul de aici este unul deosebit, unde pâlcurile de pădure alternează cu dunele de nisip, formate cândva pe fundul mării. Predomină stejarii, unii dintre ei cu vârste de peste 300 de ani. În pădure se mai pot întâlni și peste 10 specii de orhidee, dar și o specie de liană ce poate ajunge până la 25m.
11. Castelul Bran
Este locul unde a luat naştere mitul celebrului vampir Dracula, care atrage mii de turişti din toate colţurile lumii, fiind considerat şi unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planetă. Atât castelul, cât şi împrejurimile spectaculoase merită vizitate măcar o dată în viaţă. Castelul Bran este situat la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov.
12. Biserica Fortificată din Viscri
„Bisericile fortificate precum aceasta sunt ceva specific acestei părţi din România. Această biserică veche oferă o privelişte splendidă a zonei şi are un mic muzeu cu artefacte vechi”, scrie unul din utilizatorii portalului, un turist din Anglia.
13. Castelul Cantacuzino
O bijuterie arhitecturală aflată la poalele muntelui Zamora, în Buşteni, castelul a fost ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit “Nababul”, datorita averii fabuloase, fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni ai timpului său, ales de două ori primar al Bucureştiului şi de două ori prim-ministru al României.
14. Cascada Bigăr
Una dintre cele mai impresionante cascade din România a fost nominalizată în 2013 de către presa internaţională de specialitate drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume. Cascada se află în judeţul Caraş-Severin, între localităţile Anina şi Bozovici, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beusnita. Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minişului.
15. Castelul de Lut, Valea Zânelor
Aflat într-un cadru de basm, la 50 de km de Sibiu, Castelul de Lut a fost creat din mâinile unei familii care ţi-a vândut toate economiile. Aflat la poalele Munţilor Făgăraş, castelul a fost construit exclusiv din materiale naturale, iar acoperișul imită culmile munților și, de fapt, construcția cu totul, amintește de artistul catalan Gaudí și priceperea lui în a găsi punctul de întâlnire al naturii cu arhitectura.
16. Cheile Bicazului
„De fiecare dată când vin aici, singură sau cu grupuri, opresc maşina şi merg să mă plimb. Nu implică mare efort, iar peisajul este uimitor. Când vin aici pur şi simplu mă simt liberă”, scrie una din utilizatoarele portalului.
17. Rezervaţia Naturală Comana
Un loc de vis aflat la doar 30 de km de Bucureşti, înspre Giurgiu. Aici puteţi vizita Mănăstirea Comana, ctitorită de Vald Ţepeş în anul 1461. Tot la Comana se află şi Moara de Hţrtie din Satul meşteşugurilor, concepută ca un atelier-muzeu care păstrează şi transmite mai departe tradiţii manufacturiere româneşti şi universale.
18. Traseu cu mocăniţa pe Valea Vaserului
„Sunt aproximativ 6 vagoane trase de o locomotivă pe aburi. Dacă sunt mai mulţi pasageri care şi-au rezervat un loc, un al doilea tren va pleca la 20 de minute după primul aşa că toată lumea se va bucura de această uimitoare călătorie. Plimbarea durează aproximativ 6 ore, cu o oră şi jumătate pauză la capătul liniei. Se poate cumpăra mâncare la punctul de oprire dar preţurile sunt destul de mari aşa că un pacheţel de acasă ar fi o idee bună”, scrie unul din utilizatorii portalului.
19. Transfăgărăşan
Drumul, cu o lungime totală de aproximativ 150 de km, a fost finalizat în 1976, sub comanda fostului dictator comunist, Nicolae Ceauşescu. Şoseaua, oficial denumită DN7C, este a doua cea mai înaltă pavată din România, după Transalpina, ridicându-se la altitudinea maximă de 2042 de m, acolo unde puteţi admira Bâlea Lac.
20. Parcul Herăstrău
În anul 1936 s-a construit Parcul Herăstrău, prin asanarea zonei mlăştinoase în perioada 1930-1935. Tot în 1936, a fost creat pe teritoriul Parcului Herăstrău, datorită eforturilor renumitului sociolog Dimitrie Gusti, Muzeul Satului, una dintre cele mai mari instituţii de gen din Europa, care pune în valoare, prin mijloace specifice, toată bogăţia etnografică şi folclorică a populaţiei din diferite regiuni ale României. Parcul are o suprafată de aproximativ 110 hectare iar lacul Herăstrău, de 74 de hectare.