Pentru mine este cel mai bun chec care poate exista.
Daca are nuci pentru mine e suficient sa fie bun daca mai are si mere, stafide si scortisoara deja e nesperat de bun.
Ingrediente:
500g mere,
50g stafide,
150g nuci,
3 oua,
200g unt,
150g zahar,
1 plic de praf de copt,
300g faina,
coaja de lamaie si cateva linguri de zeama, scortisoara, esenta de rom.
Mod de preparare:
Am curatat merele.
Coaja nu am aruncat-o, am folosut-o la decor. Merele, le-am taiat cu scula cu care le-am si curatat, au iesit felii subtiri, stafidele le-am pus la inmuiat cu esenta de rom si cateva linguri de apa, nuciel le-am taiat mai marunt.
Am pus coaja de lamaie, le-am amestecat, le-am stropit cu zeama de lamaie si le-am lasat deoparta ca sa prepar aluatul.
Untul si zaharul le-am bagat in vasul robotului si le-am amestecat pana s-a omogenizat bine amestecul, apoi am pus ouale pe rand, scortisoara, praf de copt si faina si am continuat sa amestec. La prima vedere poate parea prea consistenta compozitia, pusa in tava se intinde cu lingura insa nu trebuie sa fie prea tare asa ca e de preferat ca faina sa se puna treptat. Am pus amestecul intr-o tava de chec in care am pus hartie de copt. Va pomeneam de decorul din coaja merelor, s-au vrut trandafiri.
In cuptorul preincalzit am pus tava, dupa jumatate de ora verificam cum este, testul cu scobitoarea nu merge, merele sunt umede. Deasupra se rumeneste frumos, cand e rumen bine e gata, sa zicem 40 minute.
Checul se mananca rece. Amestecul de nuci, stafide, mere, si scortisoara ii dau o consistenta si o savoare aparte.
Se poate face si in forma de briose.
Pofta buna!
Sursa: Un elefant, se legana