Panificatie

Chifle plutitoare, cu aluat foietaj, făcut în casă – simplu și devin superbe și foarte moi!

 

 

Plăcinte cu aluat foietaj, făcut în casă – simplu de făcut și delicios!

 

Dacă aveți făină acasă, nu ezitați și pregătiți acest aluat, pentru care aveți nevoie doar de sare și apă. După ce aluatul este frământat, se lasă să se odihnească în unt topit, după care se poate întinde într-o crustă subțire și uniformă, chiar și fără a-l rula cu sucitorul! Tot ce aveți nevoie este o suprafață de lucru plană și netedă și procedura de mai jos pentru a vă pregăti chiflele flotante uimitoare:

Chifle plutitoare

 

Ingrediente:

  • 6 căni de făină (750 g)
  • 3 căni de apă (600 ml)
  • 1,5 lingurițe de sare (12 g)
Umplutura:
  • 1 ceapa mare (sau doua mai mici)
  • 500 g frunze de spanac (tocate fin)
  • 1 lingurita sare
  • Pe lângă această versiune slabă, puteți umple cu carne tocată, brânză, cartofi, dovleac…
Și mai mult:
  • 1 cană unt topit / margarină / unt / ulei

 

Mod de preparare:

Se toarnă făina într-un castron mare și se face o gaură în mijloc. Se presară cu sare, apoi se toarnă două căni de apă în fântână și se adaugă treptat ultima (a treia) cană.

În timp ce făina absoarbe apa, se amestecă cu o lingură sau o spatulă tare, apoi se frământă cu mâna.

Acest aluat necesită o frământare mai lungă, aproximativ 5-8 minute, până se amestecă bine. Poate părea puțin lipicios, dar nu mai adăugați făină, așa ar trebui să fie.

Formați o minge și întoarceți aluatul în bol. Acoperiți cu o pungă sau folie de plastic și lăsați timp de 10 minute.
După aceea, frământați-l pe o suprafață ușor înfăinată și întindeți-l într-un sul cu ajutorul palmelor, astfel încât să îl puteți împărți mai ușor în 22 de părți aproximativ egale.
Formați bile din fiecare parte rotind pur și simplu între cele două palme. Topiți o cană de unt și lăsați-o să se răcească puțin, dar totuși curgătoare. Se toarnă într-un castron larg și adânc.

Aplatizați ușor fiecare bila, apoi puneți-o în ulei pentru a înmuia ambele părți. Repetați procedura cu toate biluțele de aluat. Se acopera apoi cu folie alimentara transparenta si se lasa la odihnit o ora. Între timp, pregătiți umplutura:

  Umplutură: prăjiți ceapa tocată mărunt și adăugați spanacul tocat mărunt. Se prăjește până se înmoaie, apoi se lasă deoparte să se răcească.

După expirarea timpului, scoateți o bilă de aluat pe o suprafață de lucru netedă și începeți să o întindeți apăsând-o cu palmele. Vei observa ca aluatul este foarte elastic si se intinde intr-o crusta foarte subtire, subtire ca o foaie, chiar transparenta si nu se rupe.

Deoarece foile sunt foarte subțiri, le puteți plia după bunul plac: ca triunghiuri, ca rulouri, ca pătrate sau ca sarmi. De data aceasta ne-am hotărât la mini-chiftele, în care crusta se pliază pe ambele părți pentru a obține un dreptunghi lung, iar apoi se adaugă o lingură de umplutură și se rulează.

Puneți chiflele plutitoare cu spanac gata făcute într-un cuptor preîncălzit la 200 de grade și coaceți până se rumenesc.

Pofta buna!

 

  Sursa