Preparate fara carne

Chiftele mănăstirești de post! Rețeta asta te face imediat să uiți de carne! E bună și sănătoasă de te lingi pe degete! Este si foarte rapidă

 

 

Chiftele mănăstirești de post! Rețeta asta te face imediat să uiți de carne! E bună și sănătoasă de te lingi pe degete! Nu vei mai renunța la ea, este foarte rapidă

 

De astăzi, creștin ortodocșii au intrat în Postul Mare, dar și cum regimul vegetarian a căpătat, în ultimii ani, o mare răspândire, ne-am gândit că această rețetă, fără carne poate fi o soluție pentru o masă gustoasă.

Reţeta este mai puţin întâlnită în cărţile de bucate, dar este des preparată în mănăstiri şi în familiile ortodoxe din nordul Moldovei. Este vorba despre preparatul numit „chiftele din fasole boabe cu garnitură din orez”.

Reţeta nu este doar în măsură a fi pe placul vegetarienilor, ci poate satisface, cu siguranţă, şi exigenţele creştinilor-ortodocşi practicanţi, deprinşi cu asprimea posturilor. În plus, îndrăznim să spunem că preparatul este şi pe gustul carnivorilor, căci are o savoarea aparte (numai cine a gustat poate să înţeleagă cu adevărat), de nici nu zici că mâncarea este făcută doar din legume şi cereale.

 

Ingrediente:

patru porții generoase de chiftele de post:

Două căni de fasole boabe
2-3 felii de franzelă
O cană de orez
O ceaşcă de ulei
Două cepe
5-6 căţei de usturoi
Un morcov
Un păstârnac
Două frunze de dafin
O legătură de mărar
O legătură de pătrunjel
50 grame de făină
Sare, cimbru (după gust)

 

 Mod de preparare:

Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, pastarnacul şi ceapă, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează dupăgust. Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Nu aruncaţi zeamă, pentru că o să va trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (inmuitata cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate.

Se amestecă bine compoziţia, apoi se da totul prin maşină de tocat (sau la un blender, cine are). Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceţi plate, caz în care grosimea trebuie săfie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.

Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificaţia că, după ce s-a fiert (nu uitaţi de sare!) este recomandat să-i puneţi mărar din belşug. Cel puţin aşa susţineprezbiteră GaroafăComan, care indică şi faptul că mâncarea este infinit mai bună dacă orezul este servit rece.

 

Poftă bună!

 

Sursa: Colectionarul