Desert

Ciocolata de casa cu nuca, reteta copilariei

 

 

 

Ingrediente :

  • 100 g Unt 80% grasime
  • 250 g Lapte praf integral
  • 100 ml Apa
  • 35 g Cacao 2 linguri
  • 500 g Zahar
  • 150 g Miez de nuca nu prea marunt

Mod de preparare : 

  1. Tapeteaza o tava cu folie alimentara si tine-o la indemana.
  2. Intr-un bol incapator cerne si amesteca bine laptele praf si pudra de cacao.
  3. Intr-un ibric cu fund dublu pune zaharul, untul si apa si incalzeste-le la foc mic amestecand tot timpul astfel incat zaharul sa se topeasca inainte sa dea in clocot.
  4. Pregateste un ceas si urmareste cand incepe sa clocoteasca amestecul. Din acest moment lasa-l sa fiarba fix 6 minute la foc mic-mediu, astfel incat sa faca bule dar sa nu dea pe dinafara. La mine arata ca in imaginea alaturata.
  5. Cand se implinesc cele 6 minute toarna amestecul fierbinte in bolul cu lapte praf si cacao si amesteca puternic ciocolata de casa pana la omogenizarea completa (merge mai repede & usor cu mixerul!)
  6. Amesteca repede si nucile (cu o lingura, NU cu mixerul) si apoi toarna ciocolata de casa in tava tapetata cu folie. Niveleaza daca este necesar.
  7. Se raceste destul de repede dupa care o poti taia in patratele.

Notitele retetei

Preparata prin fierberea untului in siropul de zahar ciocolata de casa iese foarte stabila si are exact consistenta bine-cunoscuta, de fiecare data. Daca vrei sa obtii o ciocolata de casa mai moale poti reduce timpul de fierbere la 5 minute. Din experienta mea sub 5 minute ramane aproape lichida.

De asemenea poti creste cantitatea de cacao pentru a obtine o ciocolata de casa mai neagra – in cazul in care cresti cantitatea de cacao iti recomand sa reduci timpul de fierbere putin (5:30 minute?) pentru ca suplimentul de cacao are nevoie de un supliment de lichid pentru ca ciocolata de casa sa-si pastreze consistenta.

 

Pofta buna !

 

Sursa : Depozitul de retete