Ingrediente :
- 100 g Unt 80% grasime
- 250 g Lapte praf integral
- 100 ml Apa
- 35 g Cacao 2 linguri
- 500 g Zahar
- 150 g Miez de nuca nu prea marunt
Mod de preparare :
-
Tapeteaza o tava cu folie alimentara si tine-o la indemana.
-
Intr-un bol incapator cerne si amesteca bine laptele praf si pudra de cacao.
-
Intr-un ibric cu fund dublu pune zaharul, untul si apa si incalzeste-le la foc mic amestecand tot timpul astfel incat zaharul sa se topeasca inainte sa dea in clocot.
-
Pregateste un ceas si urmareste cand incepe sa clocoteasca amestecul. Din acest moment lasa-l sa fiarba fix 6 minute la foc mic-mediu, astfel incat sa faca bule dar sa nu dea pe dinafara. La mine arata ca in imaginea alaturata.
-
Cand se implinesc cele 6 minute toarna amestecul fierbinte in bolul cu lapte praf si cacao si amesteca puternic ciocolata de casa pana la omogenizarea completa (merge mai repede & usor cu mixerul!)
-
Amesteca repede si nucile (cu o lingura, NU cu mixerul) si apoi toarna ciocolata de casa in tava tapetata cu folie. Niveleaza daca este necesar.
-
Se raceste destul de repede dupa care o poti taia in patratele.
Notitele retetei
Preparata prin fierberea untului in siropul de zahar ciocolata de casa iese foarte stabila si are exact consistenta bine-cunoscuta, de fiecare data. Daca vrei sa obtii o ciocolata de casa mai moale poti reduce timpul de fierbere la 5 minute. Din experienta mea sub 5 minute ramane aproape lichida.
De asemenea poti creste cantitatea de cacao pentru a obtine o ciocolata de casa mai neagra – in cazul in care cresti cantitatea de cacao iti recomand sa reduci timpul de fierbere putin (5:30 minute?) pentru ca suplimentul de cacao are nevoie de un supliment de lichid pentru ca ciocolata de casa sa-si pastreze consistenta.
Pofta buna !
Sursa : Depozitul de retete