Ciorbe, supe si borsuri

Ciorba delicioasa de cocos, cu taitei de casa

 

 

 

 

Stiu, o sa imi spuneti ca teoretic bors se numeste cel care este acrit cu bos de putina si ciorba cea care este acrita cu orice altceva in afara de bors. Dar cum  de la teorie pana la practia este cale lunga in fiecare zona georgrafica a tarii exista cate o varianta. Asadar, desi acrita cu bors eu o stiu de ciorba si mi se pare total aiurea sa ii zic altfel, deci ciorba sa fie! Carcotasii ii por spune cum vor, la mine-n bucatarie important e sa fie gustoasa, cui ii mai pasa de denumire?

Pana una alta ciorba de cocos cu taitei de casa  acrita cu bors de putina si asezonata cu leustean verde din belsug este o regina a ciorbelor si daca ma intrebati pe mine e o ciorba cu efect terapeutic atat pentru corp cat si pentru suflet!

 

Ingrediente:

tacamul de la un cocos

2 morcovi

1 telina mica

1 pastranac

1 ardei gras

2 cepe

1/2 l bors

200 ml suc de rosii

1 legatura leustean verde

sare, piperpentru taitei:
1 ou

faina cat cuprinde

 

Mod de preparare:

Spalam carnea si o punem in oala. Completam cu apa. Cantitatea de apa depinde de gustul fiecaruia, unii prefera ciorba mai deasa, unii mai zeama lunga, eu am pus patru litri de apa. Fierbem carnea si adunam spuma care se formeaza.

Dupa ce am adunat toata spuma  adaugam ceapa, ardeiul, morcovul, telina si pastrarnacul tocate marunt. Adaugam sarea si  piperul.

Cand carnea si legumele sunt aproape fierte adaugam borsul si sucul de rosii. Cantitatea de bors poate diferi in functie de cat de acru este borsul si de gustul fiecaruia. Cand ciorba da in clocot adaugam taiteii.

Modalitatea de preparare a taiteilor:

Intr-un castronel batem usor oul cu un praf de sare. 
Adaugam faina putin cate putin, rasturnam pe suprafata de lucru bine infainata si framantam pana obtinem un aluat elastic, nelipicios de consistenta plastelinei.
Cantitatea de faina n-as putea sa o precizez cu exactitate fiindca depinde foarte mult de tipul de faina si de marimea oului.
Cu ajutorul sucitorului intindem o foaie cat mai subtire posibil.Ca sa nu se lipeasca si sa nu se rupa foaia o presaram cu faina .

Lasam foaia sa se usuce ca sa o putem taia. Atentie , nu trebuie lasata foarte mult, doar atat cat sa nu se lipeasca atunci cand taiem taiteii.Daca o lasam prea mult devine casanta si nu se mai poate taia .

Presaram deasupra putina faina apoi rulam strans foaia. Taiem sulul in doua .

Incepem apoi sa taiem pe diagonala cat mai subtire .

Scuturam taiteii de excesul de faina si ii lasam sa se mai usuce putin.

Daca doriti sa ii pastrati perioada mai indelungata aveti doua variante:

1.Ii puneti imediat in pungi si ii bagati la congelator (o punga trebuie sa contina exact atat cat folositi la o mancare)

2.Ii lasati sa se usuce bine de tot(cca o zi) apoi ii puneti in pungi de hartie si ii pastrati intr-un loc ferit de umiditate

Eu fac de regula o data pe luna taitei din doua trei oua si pastrez la congelator.

Cand si taiteii sunt fierti oprim focul si adaugam leusteanul verde tocat marunt.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Caietul cu retete