Remedii naturiste

Colon IRITABIL – 6 alimente cu propriețăți ANTIINFLAMATOARE

 

 

Colon IRITABIL – 6 alimente cu propriețăți ANTIINFLAMATOARE

 

În sezonul de primăvară și toamna, de obicei, tulburarea intestinală devine accentuată, iar colonul iritabil provoacă perturbări în funcționarea colică, manifestându-se prin dureri și senzația de flatulență.

Pentru a restabili echilibrul intern al acestei părți a sistemului digestiv, există o varietate de alimente care pot fi de ajutor:

1. Ţelina

Ca sursă naturală de potasiu, ţelina deține proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind la menținerea echilibrului intern al celulelor prin hrănirea lor și eliminarea toxinelor.

Produsele de patiserie industriale și băuturile răcoritoare conțin, în mare parte, sodiu, un component cunoscut pentru capacitatea sa de a provoca inflamații în corp și de a favoriza apariția colonului iritabil. Consumată regulat sub formă de salată sau suc, ţelina contribuie la menținerea sistemului digestiv într-un echilibru optim.

2. Legumele cu frunze verzi

Salata verde, broccoli, spanacul, rucola și guliile sunt alimente recomandate pentru a fi incluse în mod regulat în dietă.

Pe lângă faptul că ajută la tratarea și prevenirea inflamațiilor, legumele cu frunze verzi luptă împotriva radicalilor liberi, fiind bogate în antioxidanți. De asemenea, ele sunt o sursă ideală de vitamina A, vitamina C și vitamina K, care sunt esențiale pentru optimizarea funcțiilor de bază ale colonului.

Prin consumul zilnic al legumelor cu frunze verzi, organismul se asigură că primește cantitatea necesară de fibre (20 – 25 grame). Fibrele solubile conținute de aceste legume verzi sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a proteja mucoasa intestinală, de a distruge agenții nocivi din organism și de a regla tranzitul intestinal.

3. Chefirul

Datorită enzimelor și culturilor de bacterii „bune” pe care le conține, chefirul reprezintă un tratament eficient pentru sindromul colonului iritabil.

Acest aliment conține bacterii și drojdii digestive care contribuie la menținerea sănătății intestinale. Consumul regulat de chefir furnizează organismului microorganisme care sprijină sănătatea florei intestinale, datorită prezenței lactobacililor. În plus, persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma chefir pentru a menține sănătatea colonului.

4. Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt bogăți în fibre solubile și sunt recomandați în dieta zilnică pentru ameliorarea durerilor și inflamațiilor asociate colonului iritabil.

Acești fulgi sunt deosebit de benefici pentru sănătatea colonului deoarece conțin beta-glucani, fibre care protejează peretele intestinal și stimulează tranzitul. În comparație cu fibrele din grâu, fibrele din ovăz sunt mai delicate și sunt recomandate în sindromul de colon iritabil.

Pe lângă faptul că oferă organismului carbohidrați cu ardere lentă care conferă senzația de sațietate pentru câteva ore, fulgii de ovăz mențin sănătatea florei intestinale, furnizând în același timp un nivel ridicat de proteine și vitamine.

5. Bananele

Bananele reprezintă o sursă extrem de bogată de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrănește bacteriile benefice din intestin (probioticele).

Aceste bacterii benefice produc vitamine și enzime digestive care îmbunătățesc absorbția nutrienților și a diverselor compuși care protejează organismul împotriva microorganismelor dăunătoare. Prin reducerea timpului de tranzit gastro-intestinal, se reduce implicit și riscul de cancer de colon.

Datorită conținutului lor bogat în potasiu, magneziu și vitamine din complexul B, bananele sunt incluse în lista alimentelor recomandate pentru tratarea colonului iritabil. Datorită triptofanului pe care îl conțin, bananele au proprietăți relaxante, stimulând sistemul digestiv și prevenind tulburările specifice, precum colita ulceroasă.

În caz de colon iritabil, este recomandat să consumați o banană în primele ore ale dimineții.

6. Merele

Merele contribuie la curățarea sistemului de paraziți și toxine care favorizează dezvoltarea bolilor.

Consumul unui măr pe zi este suficient pentru a optimiza funcțiile de bază ale colonului.

 

 Sursă