Disconfortul creat de sindromul de colon iritabil afectează zilnic pe mulți dintre noi, însă anumite ceaiuri, cum ar fi cel de mentă sau de anason, pot ameliora simptomelele neplăcute ale acestuia, prin prevenirea gazelor intestinale.
Există anumite ceaiuri care joacă un rol important în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Această boală digestivă provoacă modificări ale tranzitului intestinal și dureri abdominale, cauzând episoade de diaree sau constipație.
Din cauza unei alimentații proaste și a sedentarismului sindromul de colon iritabil este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. Această problemă afectează tot mai multe persoane de toate vârstele, însă este cel mai frecvent întâlnită în rândul adolescenților și al tinerilor.
Simptomele acestei afecțiuni pot fi sporadice sau cauzate de stimuli externi. Însă, în anumite cazuri, aceasta poate deveni cronică, diminuând considerabil calitatea de viață a pacientului.
Pe lângă durere, alte simptome ale sindromului de colon iritabil includ gazele intestinale, senzația de preaplin și alte probleme digestive supărătoare. Acestea se pot agrava dacă nu sunt tratate.
Din fericire, există anumite ceaiuri care ajută și ameliorează sindromul de colon iritabil fără a provoca efecte secundare. Iată care sunt acestea!
1. Ceaiul de salvie diminuează simptomele colonului iritabil
Salvia are proprietăți antiinflamatoare și astringente care ameliorează sindromul de colon iritabil. Această plantă conține ingrediente benefice pentru flora intestinală, prevenind inflamațiile și constipația.
Ingrediente
- 1 linguriță de salvie uscată
- 1 cană de apă
Mod de preparare
- Adaugă salvia uscată într-o cană cu apă clocotită. Las-o la infuzat 10 – 15 minute.
- După ce s-a răcit îndeajuns pentru a fi băut, strecoară ceaiul.
Mod de consum
Bea două căni de ceai de salvie pe zi: una dimineața și una seara.
2. Ceai de semințe de fenicul
Semințele de fenicul sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și digestive. Acestea ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil.
Feniculul reduce semnificativ balonarea deoarece ajută la eliminarea toxinelor și a gazelor din intestine.
Ingrediente
- 1 cană de apă
- 1 linguriță de semințe de fenicul
Mod de preparare
- Pune apa la fiert. Când dă în clocot, ia-o de pe foc și adaugă semințele de fenicul.
- Lasă planta la infuzat 15 minute, apoi strecoară lichidul.
Mod de consum
Beai o cană de ceai de fenicul la micul dejun și înainte de mesele principale ale zilei.
3. Ceai de anason
Ceaiul de anason este un remediu calmant și antiinflamator. Acesta reduce gazele acumulate în intestine și ameliorează spasmele stomacale.
Anasonul calmează iritațiile de la nivelul intestinelor și protejează bacteriile sănătoase din corp.
Ingrediente
- 1 lingură de anason
- 1 cană de apă
Mod de preparare
- Adaugă anasonul în apa clocotită și lasă-l la infuzat timp de 10 minute.
- Strecoară lichidul și aruncă resturile de anason.
Mod de consum
Bea acest ceai înainte de fiecare masă principală a zilei.
4. Ceai de mentă
Menta combate eficient problemele digestive de la nivelul colonului. Această plantă are proprietăți antiinflamatoare, antispasmodice și sedative, care ameliorează durerea și balonarea.
Ingrediente
- 1 cană de apă
- 1 lingură de frunze de mentă
Mod de preparare
- Dă apa în clocot și adaugă frunzele de mentă.
- Acoperă cratița și lasă planta la infuzat 10 – 15 minute.
- Strecoară ceaiul și bea-l.
Mod de consum
Bea o cană de ceai la micul dejun și încă două – trei căni pe parcursul zilei.
5. Ceai de roiniță
Ceaiul de roiniță ușurează digestia și ajută la reducerea producția de gaze intestinale. Proprietățile sale antiinflamatoare ameliorează semnificativ sindromul de colon iritabil și durerea cauzată de această afecțiune.
Ingrediente
- 1 cană de apă
- 1 lingură de frunze uscate de roiniță
Mod de preparare
- Pune o cană de apă la fiert. După ce dă în clocot, adaugă roinița uscată.
- Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de încă două – trei minute.
- După trei minute, ia vasul de pe foc și așteaptă ca lichidul să ajungă la o temperatură suportabilă pentru a fi băut.
Mod de consum
Bea o cană de ceai de roiniță la micul dejun și una după-amiaza (între prânz și cină).
Pentru rezultate optime, a nu se uita faptul că aceste ceaiuri trebuie să suplimenteze o dietă sănătoasă. În acest sens, este indicat să se reducă consumul de zahăr, grăsimi și carbohidrați.
Totodată, este important să se evite consumul de alcool și băuturi bogate în cafeină, precum și fumatul.