Toată lumea va întinde mâna să ia măcar un cornuleț, așadar iată care este cea mai bună și mai simplă rețetă pentru a prepara un platou demn de ocazii festive.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 650 g făină 000
- 160 g untură de porc sau 230 g unt gras cu min. 80% (la temperatura camerei)
- 260 g smântână fermentată cu min.20% grăsime
- 150 g zahăr pudră
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
- un praf bun de sare
- coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
Pentru decor:
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
Ingredientele au fost la temperatura camerei. Pentru aluatul fraged am amestecat pur și simplu toate ingredientele menționate mai sus la secțiunea respectivă.
Dacă lucrați cu mâna, frământați repede compoziția doar până se omogenizează totul și se leagă aluatul.
Un aluat fraged frământat excesiv devine cauciucat și se întărește după coacere.
Am pus aluatul intr-o folie transparentă și l-am lăsat în frigider pentru o oră bună (sau peste noapte).
- Untura se freaca cu jumatate din faina, se pun restul de ingrediente si se framanta un aluat mai moale, la nevoie se mai adauga faina, daca aluatul e prea moale sau cateva picaturi de lapte daca e prea tare.
il lasam la frigider timp de 1 ora. - Facem umplutura: albusurile se bat spuma cu zaharul, se pune nuca si esentele.
- Pe masa infainata intindem aluatul mai subtirel, cam de 3-4 mm. apoi il decupam cu ajutorul unei forme sau cani.
- Punem cate un varf de lingurita din compozitia cu nuca pe fiecare bucatica si le pliem, apasam putin cu degetele capetele, apoi cu dintii unei furculite sa se lipeasca bine.
- Se coc circa 20min, pana se rumenesc putin pe marginii, nu le lasa-ti prea mult. se tavalesc prin zahar pudra.
Pofta buna!