Ingrediente:
Aluat:
500 g faina
4 galbenusuri
1 lingurita sare
3 pachete zahar vanilat
60 g unt sau margarina topita
coaja rasa de la o lamaie
4 linguri zahar
25 g drojdie proaspata
lapte cat cuprinde aluatul
Umplutura de mac:
10 linguri mac
8 linguri zahar
coaja rasa de la o lamaie
stafide
lapte
Insiropat:
250 ml lapte
5-6 linguri zahar
3-4 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare:
Dizolvam in 100 ml lapte caldut sarea, 1 lingura zahar si drojdia. Punem aceasta maia in mijlocul vasului unde am pus in prealabil faina si amestecam cu putina faina.
Lasam la dospit aceasta maia. Adaugam galbenusurile de ou, untul topit, restul de zahar, coaja rasa de la o lamaie si tot cate putin lapte caldut pana obtinem un aluat omogen nici prea tare dar nici prea moale.
Framantam pana aluatul se desprinde de marginile vasului, o presaram cu putina faina si o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Preparam intre timp umplutura pentru cozonac in felul urmator. Macinam macul care l-am amestecat in prealabil cu zaharul, adaugam apoi la el stafide (100 g , este optional), coaja rasa de la o lamaie si cateva linguri de lapte fierbinte pana obtinem o pasta mai groasa ce se poate intinde pe aluat.
Pregatim si siropul cu care vom insiropa cozonacul. Punem laptele la incalzit impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Cand zaharul este topit luam laptele deoparte si il lasam la racit.
De acum aluatul este dospit nu ne ramane altceva decat sa il intindem pe suprafata de lucru presatata cu faina. Il vom intinde la 05. cm grosime. Aluatul astfel intins sub forma dreptunghiulara il vom unge cu umplutura de mac dupa care il vom rula strans pe latura mai lunga.
Se formeaza o rulada mai lunga pe care il vom taia in felii de 2 cm latime.
Aceste felii le vom aseza in forma rotunda (eu am obtinut 2 flori de mac din cantitatile date una cu diametrul de 24 cm si una cu diametrul de 18 cm) tapetata cu hartie de copt una langa alta ca in imagine si lasam la dospit pentru circa 20 minute.
In acest timp pornim cuptorul sa se incalzeasca. Dupa ce a dospit se unge deasupra cu ou si se dau formele, forma la cuptor.
Cand cozonacul este frumos rumenit se scoate si se stropeste din abundenta cu siropul de lapte, zahar si vanilie apoi se introduce din nou in cuptor pentru aproximativ 15 minute sa absoarba siropul. Se scoate din cuptor se acopera cu prosop si se lasa la racit dupa care se poate servi. A doua floare am glasat-o cu ciocolata alba amestecata cu lichior de lamaie .
Topim ciocolata alba circa 200 g cu 100 ml lichior pe baie de aburi si cu compozitia rezultata glasam cozonacul racit.
Pofta buna!