Prajitura cremșnit (krémes) este compusă din 2 foi de aluat foietaj și o cremă de vanilie. Această prăjitură este un desert clasic al patiseriei austro-ungare, se prepară simplu și este foarte delicioasă. Merită să o încercați măcar odată.
Ingrediente:
800 g | Aluat foietaj fără drojdie |
750 ml | Lapte |
3 bucăți | Gălbenușuri de ou |
100 g | Zahăr |
3 Pliculețe | Praf de budincă cu gust de vanilie |
200 g | Unt |
500 ml | Frișcă lichidă 33% |
3 linguri | Zahăr pudră |
1 linguriță | Zahăr vanilat |
Mod de preparare:
- Tăiați aluatul foietaj fără drojdie în două bucăți egale. Dintr-o bucată de aluat întindeți cu sucitorul o foaie subțire dreptunghiulară cu dimensiunea (30×40 cm). Puneți foaia de aluat întinsă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și tăiați-o în 6 fâșii egale pe verticală, iar pe orizontală o tăiați în 4 fâșii egale, astfel veți obține 24 de pătrate.
- Coaceți în cuptorul preîncălzit la temperatura de 185°C pentru 15 minute, până se rumenesc.
- Întindeți și a doua bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară de mărimea primei foi. Înțepați aluatul cu o furculiță (pentru a crește uniform) și coaceți în cuptorul preîncălzit la temperatura de 185°C pentru 15 minute, până se rumenește.
- Preparați crema: amestecați 150 ml de lapte cu praful de budincă de vanilie. Într-o cratiță turnați restul 600 ml de lapte, adăugați zahărul, amestecul de lapte cu praful de budincă și amestecați. Gătiți la foc mediu până devine o budincă densă.
- Adăugați treptat gălbenușurile de ou și amestecați bine după fiecare. La final adăugați 20 g de unt, amestecați bine, luați de pe foc, acoperiți crema cu o folie de plastic și lăsați să se răcească complet.
- Mixați bine crema răcită de vanilie, adăugați 180 g de unt moale și mixați la viteză medie. Separat bateți frișca rece cu zahărul vanilat și zahărul pudră până devine fermă.
- Asamblați prăjitura: Puneți prima foaie de foietaj pe un platou și distribuiți crema fiartă de vanilie. Nivelați, apoi distribuiți uniform frișca bătută.
- Aranjați pătratele coapte de foietaj pe toată suprafața prăjiturii și presărați cu zahăr pudră. Lăsați prăjitura la rece pentru 40 de minute, sau o puteți servi imediat.
- Savurați cu plăcere!