Panificatie

Croissante delicioase și moi cu gust de lapte si unt. Le puteți face cu două umpluturi diferite, brânză si ciocolata

 

 

Croissante delicioase și moi cu gust de lapte si unt. Le puteți face cu două umpluturi diferite, brânză si ciocolata

 

Croissant delicioase și moi ca un sărut cu gust de lapte cald. Le puteți face cu două umpluturi diferite. De obicei fac jumătate din produse de patiserie cu brânză și jumătate cu cremă de ciocolată – Nutella.

Croasanele dulci le puteti presara cu zahar pudra sau le puteti acoperi cu glazura de ciocolata daca doriti, dar le puteti si lasa asa cum sunt, desigur, sunt minunate tot asa.

Familia mea le mănâncă mai întâi pe cele sărate la cină, apoi trece la cele dulci, iar toată lumea este sătulă și mulțumită!

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a framanta aluatul, si le poti lasa goale inauntru, tot vor fi delicioase.

Ingrediente:

  • 1 cană de lapte proaspăt cald (200 ml)
  • 1 pahar mic cu apa (100 ml)
  • 1 cană mică de ulei (100 ml)
  • 1 lingura. zahăr
  • 1 lingura sare
  • 1 pachet drojdie uscată (10 g)
  • 4,5 căni de făină
  • 100 ml unt topit
  • 50 ml ulei

Umplutura:

  • brânză sau cascaval
  • ciocolata topita, Nutella

Ungere:

  • 1 galbenus

 

Mod de preparare:

Intr-un vas adanc pentru framantarea aluatului se pune drojdia uscata, se adauga 1 lingura mare de zahar si se toarna laptele caldut, care trebuie sa fie la temperatura camerei.

Amestecați ușor ingredientele cu o spatulă până când drojdia se dizolvă.

Se adauga o jumatate de cana de ulei, se adauga sarea si la final se adauga faina. Amestecați puternic ingredientele până când făina începe să se amestece cu celelalte ingrediente.

Frământați un aluat fin și moale, care să nu se lipească de degete. Adăugați mai multă făină dacă este necesar.

Puneți aluatul frământat pe o suprafață plană cu făină, frământați-l într-o rolă mai groasă și împărțiți-l în 10 părți egale.

Modelați fiecare parte într-o bilă și puneți biluțele sub un prosop sau folie de plastic, frământând una câte una, pentru ca celelalte să nu se usuce.

Lasă bilele să se odihnească aproximativ 10 minute.

Întindeți fiecare bilă pe o suprafață înfăinată folosind degetele și apoi un sucitor într-o formă eliptică. Întindeți crusta cât mai subțire.

Diametrul scoarței trebuie să fie de aproximativ 35-40 cm.

Separat se face un amestec din 100 ml unt topit si 50 ml ulei. Ungeți foaia  întinsă cu amestecul de unt, precum și toate celelalte pe care apoi le ve-ți întinde.

Folosind o scobitoare sau mânerul unei furculițe sau al unei linguri, începeți să „împaturiți” aluatul, adunându-l dintr-o parte (ca în fotografia de mai jos), până la capăt, până se pliază într-o formă eliptică.

Asezati branza maruntita sau umplutura de crema de ciocolata la un capat al aluatului (se face jumatate din cornuri cu branza si jumatate cu crema de ciocolata).

Apoi, din partea de umplutură, începeți să rulați aluatul ca pe o chiflă.

Pregătiți aluatul rămas în același mod, făcând un total de 10 cornuri. Aranjați toate croissantele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și ungeți-le cu puțin gălbenuș de ou bătut înainte de a le da la cuptor.

Croasanele pliate se coace in cuptorul preincalzit la 190 de grade timp de 25-30 de minute.

Pofta buna!

 

 Sursa