Ca să obțineți o recoltă de zmeură de 10 ori mai mare, este nevoie ca în fiecare an, la data de 30 iunie, să tăiați mugurii din vârful lăstarilor tineri, care au atins înălțimea de cel puțin 30 cm. După această procedură, spre toamnă, din fiecare mugur de la baza frunzei, crește viitorul mănunchi roditor în vara ce urmează.
Butașilor de coacăz, în perioada vară-primăvară, la fel li se taie germenul de sus, în momentul când are lungimea de 20 cm. Ramurilor crescute din acest germen în primăvara viitoare, de asemenea, trebuie să le înlăturați mugurii, când ating lungimea de 10 cm. La sfârșitul sezonului, la baza acestor ramuri, vor crește lăstari noi, care la anul viitor, al treilea după prima procedură, vor fi extrem de roditori.
Următorii ani nu mai este nevoie să tăiați tufișul, iar mărimea fructelor de coacăz, după această curățare, va crește de 1,5 ori.
Cum să creșteți recolta de coacăză
Dacă în grădina dumneavoastră coacăzul (alb, roșu, negru) înflorește abundent, iar apoi florile se scutură, cauza ar putea fi polenizarea slabă a acestora. Pentru a evita acest lucru, dizolvați 1 lingură de miere naturală în 1l de apă și stropiți tufișurile cu acest amestec, în perioada de înflorire. Astfel, sunt atrase albinele, ceea ce asigură o polenizare reușită, deci o recoltă bogată.
Această metodă poate fi folosită și pentru alte tipuri de plante.