Cu cât laptele e mai gras, cu atât iaurtul va fi mai cremos. Dacă doriți să faceți un iaurt mai light, mai lichid, așa cum este iaurtul de băut, folosiți un lapte mai slab. Eu așa îl prefer, mai slab, dar când am de gând să fac de exemplu iaurt cu fructe, sau vreo prăjitură cu cremă de iaurt, îl fac mai gras.
Ingrediente:
2 l lapte proaspat,
150 gr iaurt.
Mod de preparare:
- Laptele se pune la fiert la foc mic .
- In momentul in care incepe sa fiarba si se formeaza spuma se ia de pe foc.
- Se lasa sa se racesca cateva momente, astfel incat sa ramana caldut (daca este prea cald se formeaza zer si iaurtul devine acru).
- Se adauga iaurtul si se amesteca bine, cca 1 min.
- Se pune in borcane curate de sticla, se acopera cu prosop si se lasa la loc cald, max 8 ore, pana se coaguleaza.
- Din iaurtul pregatit se pastreaza pentru urmatoarea portie. Se pastreaza la rece maxim 2 -3 zile.
Se serveste simplu , cu miere , cereale sau cu piure de fructe.
O alta reteta simpla dar delicioasa
Ingrediente:
- 800 ml lapte
- 2 linguri smântână
Mod de preparare:
Turnați laptele într-o cratiță și puneți-l la fiert. După ce fierbe, se lasă să se răcească la o temperatură mai mare decât temperatura camerei (aproximativ 30 de grade). Adăugați smântâna și amestecați bine.
Acoperiți vasul cu un prosop și puneți-l într-un loc cald, timp de 24 de ore.
De asemenea, îl puteți folosi în prăjituri și copturi….
Dacă nu vă place consistența, puteți folosi un mixer…